Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 14.01.2016. 08:25

Kad će isplata poticaja i projektnih sredstava?

Trenutačno je u obradi oko 4.000 prijava pristiglih na nekoliko provedenih natječaja iz Programa ruralnog razvoja.

Foto: budabar/bigstock.com
  • 13.164
  • 1.390
  • 0

Hrvatskim poljoprivrednicima je lani, prvi puta do sada, isplaćeno 750 milijuna kuna predujma za izravna plaćanja poljoprivrednicima.

Isplatu prve rate ostalih sredstava očekujemo, kao i proteklih godina, koncem veljače, a isplatu druge rate najkasnije do 30. lipnja 2016. godine.

432 projekta u lovu na 50.000 eura

Na natječaj za dobivanje 50.000 eura bespovratnih sredstava potpore mladim poljoprivrednicima, koji je raspisan krajem prošle godine, ukupno su prijavljena 432 projekta, kako doznajemo iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Riječ je o natječaju operacije 6.1.1. u sklopu koje će mladim poljoprivrednicima biti dodijeljeno 10 milijuna eura. Na natječaj su se mogli javljati mladi poljoprivrednici između 18 i 40 godina, koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva.

Na ukupno 15 natječaja pristiglo 4.000 prijava

U Agenciji nam još uvijek ne mogu odgovoriti na pitanje kada će biti poznati rezultati natječaja.

10 milijuna eura za 200 mladih poljoprivrednika!

Napominju kako trenutačno obrađuju oko 4.000 prijava pristiglih na nekoliko provedenih natječaja iz Programa ruralnog razvoja, a u 2015. godini je objavljeno 15 natječaja. Sve su prijave u različitim fazama obrade.

Projekti prolaze kroz sito i rešeto

"Naime, svaku pojedinu prijavu mora pregledati između šest i osam djelatnika APPRRR, ovisno o projektu. Prva faza obrade prijava radi se u pet regionalnih ureda APPRRR u kojima svaku prijavu pregledava dvoje djelatnika (kontrola četiri oka).

Sljedeća faza odvija se u Središnjem uredu APPRRR, a u njoj prijave prolaze proces tehničkih i ekonomskih analiza. Nakon administrativne kontrole pristiglih zahtjeva za potporu za sve potpune, pravovremene i prihvatljive zahtjeve za potporu izrađuje se rang lista.

Da bi ulaganje bilo prihvatljivo za dodjelu potpore, korisnik mora imati minimalan broj bodova, odnosno mora ostvariti prag prolaznosti. Tek nakon svih provedenih kontrola Agencija izdaje odluke o odobrenju projekta. Ukoliko nema dovoljno sredstava za sve prijave koje udovoljavaju uvjetima, Agencija najprije radi pripvremenu rang listu, a nakon završetka procedure prigovora i obrade - dolazi do konačne odluke o odobrenju projekta.

Uzevši u obzir sve gore navedeno, kada završimo s obradom ranijih natječaja, krenut ćemo i s obradom prijava pristiglih na ovaj posljednji natječaj", kako stoji u odgovoru iz Agencije.

Kada će stići novac za projekte?

Kada je riječ o isplati potpore, procedura isplate potpore u podmjeri 6.1. propisana je Pravilnikom i Vodičem za korisnike, a sastoji se od najviše tri rate. Prva rata u iznosu od 30% ukupno odobrene javne potpore isplaćuje se nakon Odluke o dodjeli potpore, druga rata u iznosu od 50% ukupno odobrene javne potpore može se isplatiti 3 do 12 mjeseci nakon isplate prve rate, a treća rata u iznosu od 20% ukupno odobrene javne potpore nakon provedenih aktivnosti prikazanih u poslovnom planu.

Foto: budabar/bigstock.com


Tagovi

Poticaji Ruralni projekti Potpora Isplata novca APPRRR Ekonomska analiza Natječaji


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.