Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primjena pestica
  • 26.01.2020. 13:30

Kabina traktora u zaštiti korisnika pesticida

Kod primjene pesticida treba biti oprezan kako ne bi došlo do trovanja, stoga je kao mjeru opreza važno imati kabinu traktora s pročistačima zraka.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 731
  • 89
  • 0

Traktoristi koji primjenjuju pesticide, naročito u povrćarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu koristeći orošivače (atomizere) u velikoj su mjeri izloženi njihovom utjecaju, naročito zbog načina i učestalosti primjene. Orošivači disperziraju mlaz škropiva (voda i pesticid) u vrlo sitne kapljice nošene zračnom strujom. Kod tog načina primjene korisnik se cijelo vrijeme nalazi u magli pesticida i zraka, upozorava stručni savjetnik Savjetodavne službe, Ivan Krušelj, mag. ing. agr.

Kako pojašnjava, može biti izložen negativnim utjecajima tijekom pripreme škropiva te kod tretiranja nasada nanosom pesticida na svoje tijelo ili udisanjem.

"Takva izloženost može dovesti do kratkotrajnog trovanja (akutna toksičnost) ili do dugoročnog trovanja (kronična toksičnost)", opisuje dodajući da su simptomi kod akutnog trovanja mučnina, glavobolja, pospanost, razdražljivost, halucinacije i svrbež.

Kronično trovanje, pak, može uzrokovati glavobolje, gastritis pa i pojavu tumora i javlja se kod korisnika koji dugi niz godina provode zaštitu bilja, a pri tome nisu provodili sigurnosne mjere za zaštitu od pesticida.

"Kako bi se prilikom tretiranja nasada korisnik zaštitio od negativnih utjecaja, poželjno je da je traktor opremljen kabinom s pročistačima (filtrima) zraka", opisuje dalje dodajući da obični papirnati filtri čiste zrak od prašine (krutih čestica), ali nisu učinkoviti za zaštitu od drugih opasnih tvari.

Stoga je, kaže, za zaštitu od utjecaja pesticida potrebno ugraditi filtre s aktivnim ugljenom. Oni su obično dodatna oprema kod nabave traktora. Filtar s aktivnim ugljenom, savjetuje, se montira na kabinu traktora prije samog tretiranja pesticidima, a po završetku se skida i mijenja običnim papirnatim filtrom jer bi se onaj s aktivnim ugljenom brzo začepio pri izvođenju drugih poljoprivrednih radova.

"U pravilu filtar s aktivnim ugljenom treba mijenjati jednom godišnje ili nakon određenog broja radnih sati. Ako se tijekom njegove uporabe osjeti miris pesticida, potrebno je provjeriti je li pravilno umetnut ili ga treba zamijeniti. On se ne čisti vodom niti propuhivanjem zraka", kaže Ivan Krušelj naglašavajući da, unatoč činjenici da filtri s aktivnim ugljenom bitno smanjuje unos u kabinu, ali za potpunu sigurnost obvezno je pridržavati se uputa proizvođača pesticida.

Standard EN 15695 definira četiri kategorije (razine) kabine, ovisno o stupnju zaštite traktorista od opasnih tvari. Te su kategorije prikazane u tablici:

  Kategorija

                                  Stupanj zaštite

      1

Ne pruža zaštitu od štetnih tvari za zdravlje

      2

Zaštita od krutih čestica

      3

Zaštita od krutih čestica i aerosola, a ne od para

      4

Zaštita od krutih čestica, aerosola i para (plinova)

Kabina, opisuje dalje, mora biti testirana i certificirana. Stupanj zaštite od opasnih tvari u skladu sa standardom EN 15695 mora biti naveden u uputama za uporabu traktora, a kabina traktora kojim se vrši tretiranje pesticida mora biti svrstana u kategoriju 4. Takva je u potpunosti zatvorena, s prisilnom ventilacijom (klimom), s nadtlakom, nepropusna za krute čestice, aerosole i pare. U takvoj kabini nije potrebno nositi osobnu zaštitnu opremu.

Pojedini proizvođači, navodi dalje na stranici, unutar kabine postavljaju elektronski nadzor (senzori) koji prate čistoću zraka tijekom aplikacije pesticida. U slučaju previsoke koncentracije u kabini, zvučnim i svjetlosnim signalom upozoravaju korisnika da odmah obuče propisanu osobnu zaštitnu opremu kako ne bi došlo do trovanja.

Slika 1. Kabina voćarsko-vinogradarskog traktora s nadtlakom i filtrima s aktivnim ugljenom (Izvor: Sito S. Bilandžija N. (2013). Suvremena tehnika za održavanje plodnosti tla u trajnim nasadima, Zagreb)

Ukoliko je na traktor ugrađena kabina neke druge kategorije, traktorist mora nositi osobnu zaštitnu opremu prilikom tretiranja nasada.

U osobnu zaštitnu opremu spadaju: jednokratno zaštitno odijelo, respiratorne maske, naočale, gumene rukavice i čizme, zaključuje stručnjak. 

Izvor: www.savjetodavna.hr


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Primjena pesticida Filtri Traktor Pročistač zraka Orošivači Atomizeri Zašita Trovanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]