Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virusi na farmama
  • 27.04.2021. 07:30

Jugoistok Europe: Zbog ptičje gripe eutanazirat će 40.000 nesilica, a ASK-a 25.000 svinja

Na jugoistoku Bugarske je ptičja gripa izbila na farmi kokoši nesilica, a afrička svinjska kuga pustoši rumunjske farme. Pojavila se kod velikog proizvođača.

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 109
  • 10
  • 0

Bugarska veterinarska uprava odlučila je eutanazirati 40.000 kokoši nesilica u selu Krivo Pole na jugoistoku zemlje nakon što je na tamošnjoj farmi potvrđeno izbijanje ptičje gripe. Riječ je o petom prijavljenom slučaju u toj državi od početka ove godine, objavila je njihova Agencija za sigurnost hrane.

Kako piše reuters, ondje prevladava soj H5N8. Dok vlasti pokušavaju zaustaviti širenje bolesti, na još četiri farme od veljače je usmrćeno ukupno 160.000 pataka i 154.000 kokoši.

ASK Rumunjsku košta 600 milijuna eura

Baš poput ptičje gripe i afrička svinjska kuga (ASK) hara svijetom. Posljednja vijest dolazi iz Rumunjske gdje su vlasti odlučile usmrtiti 25.000 svinja nakon što je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane (ANSVSA) otkrila ovu bolest na poznatoj farmi svinja, Smithfield u mjestu Gataia, na zapadu zemlje.

Nakon toga, pod nadzor je stavljeno područje u krugu od 13 kilometara, a zbog velikog broja životinja trebat će deset dana da se sve usmrte i pravilno odlože njihovi leševi.

Prema ANSVSA-i u toj je zemlji trenutno prijavljeno 400 aktivnih žarišta. Od pojave prije četiri godine, prisutnost virusa otkrivena je kod gotovo 5.500 divljih svinja.

Prema ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Adrianu Orosu, ovaj virus tu državu košta više od 600 milijuna eura u okolnostima kada do 30 posto domaće potrošnje svinjskog mesa pokrivaju domaći proizvođači. Prije nego se bolest pojavila, postigli su samodostatnost od čak 60 posto.

Tamošnje farme imaju kapacitet za uzgoj 3,6 milijuna tovnih svinja, ali njihov broj ne prelazi 900.000. Značajan dio farmi je prazan ili uništen, a od pojave ASK-a više od 100.000 eura odštete svake se godine mora plaćati iz državnog proračuna, pojasnio je ministar na konferenciji za novinare u ožujku.

Prema rumunjskom Udruženju proizvođača svinjskog mesa, ondje je prošle godine zaklano 3,7 milijuna svinja, što je pad od 12 posto u odnosu na prethodnu godinu.


Tagovi

Bugarska Ptičja gripa Rumunjska ASK Bolesti životinja Afrička svinjska kuga Širenje Šteta


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.