Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • See&Spray
  • 12.11.2022. 18:00

John Deere u Europu donosi funkciju pametnog prskanja

Primjena ovih prskalica može uštedjeti 66 posto herbicida. Kada se može očekivati na europskom tržištu?

Foto: John Deere
  • 426
  • 103
  • 0

John Deere u Europu donosi pametnu funkciju zaštite usjeva i primjene pesticida upotrebom kamera. Njihova primjena bi mogla uštedjeti 66 posto ili 2/3 herbicida.

Kompanija duži period slijedi koncept primjene herbicida usmjerenih kamerama za prepoznavanje boja, odnosno zelenog korova na smeđem tlu, a ne odabirom po njihovom obliku ili veličini.

Na ovogodišnjoj SIMA-i prvi put predstavlja funkciju See&Spray (vidi i prskaj, op.ur.) za prskalice za zaštitu bilja. Zahvaljujući ovom sustavu one mogu prepoznati korov i ciljano ga tretirati.

John Deere je već predstavio See&Spray Select i Ultimate prskalice za zaštitu bilja u SAD. Sustav za Europu se bazira na funkcijama koje su uvedene za američko tržište, a proizvode se u Horstu, u Nizozemskoj.

Ciljano tretiranje

Kamere otkrivaju razlike u boji na terenu, a zajedno s drugim hardverom su ugrađene u polugu i šasiju prskalice. Na svaki metar radne površine pričvršćena je kamera.

Mlaznice tretiraju pojedinačni korov

Procesori obrađuju slike, nakon čega se aktiviraju mlaznice za točkasti (spot) tretman. Detekcija na oranicama omogućava ciljanu upotrebu herbicida prije nicanja kulture, a može se koristiti i nakon. Sami redovi uzgajanih biljaka su skriveni od strane sustava koji snima korov na međurednoj površini i tretira ga. Upotreba je moguća sve do zatvaranja sklopa biljaka.

Kada softver prepozna zelenu biljku, aktivira se odgovarajuća mlaznica što omogućava tretman na tu biljku ili ograničeno područje.

Sustav također može dokumentirati primjenu herbicida pomoću zaslona Gen4 koji se nalazi u kabini. Na njemu se kreira karta pokrivenosti s podacima gdje je sredstvo primjenjeno. Dokumentacija se može prenijeti putem JDLink u operativni centar John Deere-a, a omogućuje utvrditi koja su to područja s većom količinom korova i kako optimizirati buduće mjere

U Europi od 2023. godine

John Deere je testirao See&Spray sustav u različitim uvjetima na oko 120.000 hektara širom svijeta. 

Da bi bile uspješne, korištene samohodne prskalice moraju ispunjavati određene uvjete. Od početka 2023. će biti dostupne na ograničenu seriju vučenih R900i s kracima od 36 i 39 m, a zatim će se u budućnosti nuditi kao opcija za razne John Deere prskalice iz Horsta. 

Za korištenje na R900i vučenim prskalicama potrebne su sljedeće komponente: sustav PowrSpray, grane sa sustavom za recirkulaciju sredstva, TerrainCommandTM Pro, individualna kontrola mlaznica, rješenje sustava upravljanja poljoprivredom JDLinkTM, zaslon Gen 4, prijemnik StarFireTM 7000. 

Kako izgledaju u radu, pogledajte u videu: 


Tagovi

John Deere See&Spray sistem Primjena herbicida Spot tretiranje Ušteda herbicida Pametno prskanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]