Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neodrživost poljoprivrede
  • 25.04.2014. 17:45

Jezgrovite promjene za hrvatsku poljoprivredu

Mijenjati zakone, osnovati Fond za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, uvrstiti u Program ruralnog razvoja mjere za zaštitu životinja i donijeti odluku o zabrani izvoza žitarica!

  • 940
  • 166
  • 0

Predstavnici Udruge OPG-a Hrvatske “Život” održali su konferenciju za medije na temu dosadašnjeg rada. Predsjednik Antun Laslo rekao je kako su neke svoje zaključke uputili Vladi, Saboru, zastupnicima klubova i Ministarstvu poljoprivrede, ali da na adresu udruge nije stigao nikakav odgovor.

Zaključci sastanka Izvršnog odbora udruge OPGH Život

  • Važno je imati pravo stanje robnih rezervi u situaciji kakova nam se nameće negativnim bilancama poljoprivredno prehrambenog sektora.
  • Potrebno je osnivanje povjerenstva. Predlažemo da jedan od članova bude i člana Udruge „Život“, potrebno je donijeti i poštivati Uredbu o sljedivosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Praćenje proizvoda od uvoza do police sa jasnim naznakama kvalitete i porijekla.
  • Donijeti Odluku o zabrani izvoza žitarica nakon žetve do roka kada će biti jasno o kojim količinama se radi i uskladiti sa našim potrebama. Aktivirati (zaposliti) prerađivačku industriju, ali i uskladištiti žitarice u svrhu intervencija na tržištu za sigurnu prehranu stanovništva i jeftinije stočne hrane, kako bi se ostvarila sigurnost prehrane stanovništva, ali i kako bi smanjili troškove stočarske proizvodnje.
  • Predlaže se od strane izvršnog odbora udruge OPG-Život da se od ustavnih predlagatelja zakona zatraži imenovanje povjerenstva koje bi pristupilo pisanju prijedloga paketa zakona koje predlaže udruga. Radi se o sljedećim Zakonima koje držimo od posebne važnosti za poljoprivredu i proizvodnju hrane u Hrvatskoj, a onda i stanje života u seoskom prostoru i na OPG-ima.
  1. Zakonu o poljoprivrednom zemljištu
  2. Zakonu o nasljeđivanju zemljišta
  3. Zakon o evidenciji zemljišta (zemljišna služba)
  4. Zakon o zemljišnom fondu (spoj sa poljoprivrednom bankom)
  5. Zakon o navodnjavanju

Fond za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Predloženi rok za očitovanje ustavnih predlagatelja zakona prema prijedlogu udruge je da se Vladi RH pošalje prijedlog za osnivanje Fonda za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Prijedlog je udruge da se fond puni sljedećim sredstvima:

  • od sredstava zakupa i prodaje državnog zemljišta tako da 50% sredstava ostaje lokalnoj upravi a 50% sredstava se ulaže u fond.
  • od sredstava prenamjene poljoprivrednog zemljišta 100% ulaže u fond za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
  • od sredstava utrošenih za legalizaciju gospodarskih objekata u poljoprivredi (odricanje države, s jedne strane, i uključenih firmi u legalizaciju, s druge strane u određenom postotku prema projektu – a prema načelu solidarnosti)
  • zakonski propisanih članarina npr. turističkoj zajednici – preusmjeravanje u fond za razvoj OPG obzirom na kritično stanje i strateški značaj OPG u proizvodnji hrane
  • drugi izvori prema već prema razmotrenim i predloženim mogućnostima iz prakse

Mjere za dobrobit životinja

Udruga OPG – „Život“ obratiti će se Ministarstvu poljoprivrede i javnosti i zatražiti od Ministarstva hitno uvrštenje mjere za dobrobit životinja u nacrt Programa ruralnog razvoja kako bi hrvatskim poljoprivrednicima bilo omogućeno korištenje sredstava iz EU fondova (u ovom slučaju do max 500 eura po grlu stoke). Ukoliko se mjera ne uvrsti biti će onemogućeno korištenje sredstava iz EU fondova što je, s obzirom na stanje u hrvatskom stočarstvu i poljoprivredi nedopustivo.

Malim i srednjim gospodarstvima smanjiti troškove

  • Da se zatraži od Ministarstva poljoprivrede da u povjerenstvo za izradu Kodeksa za otkup žitarica delegira i jednog člana udruge OPG - Život.
  • Traži se od upravnog vijeća savjetodavne službe da razmotri još jednom logiku cjenika stručnog nadzora integrirane proizvodnje. Prijedlog udruge je da se usklade troškovi nadzora kako bi se manjim i srednjim gospodarstvima smanjili troškovi na uštrb troškova velikih gospodarstava. Očita je neravnomjernost troškova između grupe do 100 ha i do 1.500 ha. Prema izračunima Udruge prvi plaćaju maksimalno 9,22% za trošak nadzora od dobivenih sredstava iz potpora, a drugi 1,05% od sredstava potpora. Očit je nerazmjer, a time i neravnopravan položaj manjih i srednjih OPG u sustavu integrirane proizvodnje propisan sadašnjim cjenikom. Potrebno je dodatno razjasniti kriterije.
  • Od prošle sjednice Udruge u Vinkovcima zahtjev za učlanjenje je podnio 31 novi član. Zainteresirani su primljeni u članstvo Udruge.
  • Prva županijska podružnica udruge OPG – Život osnovati će se u Osječko-baranjskoj županiji u mjestu Bocanjevci. Osnivačka skupština održati će se 03.05.2014 u 18:30 u Hrvatskom domu.

Tagovi

Udruga OPGH Život Miroslav Kovač Antun Laslo Zabrana izvoza žitarica Izvoz jeftine sirovine Uvoz skupih proizvoda Skladištenje žitarica Robne rezerve Mijenjanje zakona Zakon o poljoprivrednom zemljištu Zemljišni fond Navodnjavanje Poljoprivred


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!