Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snimanje biljnih nametnika
  • 16.07.2018. 07:30

Jeste li u grupi u kojoj možete dobiti preporuke o sredstvima za zaštitu bilja?

U sklopu projekta PESCAR kamere snimaju biljne nametnike te informacije šalju do računala i mobitela. To će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti da odmah po prvom ulovu na terenu ciljano suzbiju štetnike.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 702
  • 60
  • 0

U sklopu redovnih aktivnosti projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction koji se financira iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, početkom srpnja organiziran je treći redovni sastanak projektnog tima. 

Pozitivan napredak ovog projekta ponajviše se očituje u stavljanju u funkciju agrometeoroloških stanica i nabavi vizualnih stanica za procjenu pojavnosti biljnih nametnika koje će se u narednom periodu postaviti diljem programskog područja, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona u susjednoj BiH. 

Slika nametnika šalje se do računala i mobitela

"Radi se o vizualnim lovkama koje putem kamere snimaju sliku biljnog nametnika i istu odašilju na daljinu putem GPRS signala do računala ili mobitela. To će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti da odmah po prvom ulovu na terenu ciljano suzbiju štetnike", pojasnila je voditeljica projekta Iva Gospić i naglasila kako nabava ovih uređaja, zbog svega navedenog, predstavlja još jedan značajan doprinos projektu. 

Preporuke poljoprivrednicima

Osim spomenutih uređaja, važan dio učinkovitog sustava upozorenja o mogućnosti pojave biljnih bolesti i nametnika, čine i preporuke za poljoprivrednike koje im pomažu u određivanju trenutka upotrebe sredstava za zaštitu svojih poljoprivrednih kultura. 

S objavom preporuka,projektni partneri započeli su odmah nakon postavljanja agrometeoroloških stanica u maju ove godine, a iste se redovito objavljuju na službenoj Internet stranici projekta - Agroprognoza.eu te putem Viber grupe AgroprognozaEU HNZ kojoj se slobodno mogu priključiti svi zainteresirani korisnici.  

Jačanje ekološke svijesti 

Kroz opisane mehanizme stvorit će se uvjeti za postizanje ravnoteže između rasta produktivnosti i zaštite okoliša te jačanja ekološke svijesti. Ostale teme sastanka bile su aktualne nabave i organizacija nadolazećih edukativnih radionica sa ciljem upoznavanja poljoprivrednika s prednostima novo uspostavljenog prognostičkog sustava za koje su zaduženi stručnjaci resornog ministarstva.  

Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639,26 EUR od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi  511.393,35 EUR-a, odnosno 85%. Glavni cilj projekta PESCAR je promovirati smanjenu i ciljanu uporabu pesticida na području Zadarske županije I Hercegovačko – neretvanske i Zapadnohercegovačke županije u BiH u svrhu zaštite prirode.


Tagovi

PESCAR Snimanje biljnih nametnika Kontrola pesticida Iva Gospić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]