Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.12.2008.

Jeftinija hrana

  • 468
  • 22
  • 0

Višemjesečno usporavanje inflacije nastavljeno je i u studenome kada su cijene bile 4,7 posto više nego prije godinu dana, objavio je DZS. U posljednjih godinu dana to je najniža stopa inflacije, a blagi pad cijena primjetan je i na mjesečnoj razini. Cijene u studenome pale su 0,1 posto u odnosu na listopad, pa je to drugi mjesec zaredom u kojem se bilježi blagi pad cijena.

U mjesec dana najviše je pojeftinilo gorivo, 9,3 posto, ali kada se usporedi i s cijenom od prije godinu dana danas košta sedam posto manje. Spuštanje cijena napokon je počelo i u prehrambenom sektoru, koje se dugo opiralo pojeftinjenu, unatoč značajnom padu cijena sirovina.

Cijena ulja, primjerice, u studenome je bila 2 posto niža nego u rujnu, pa nakon višemjesečnog spuštanja cijena danas ulje stoji koliko i prije godinu dana, premda je bilo skuplje gotovo za trećinu. Na mjesečnoj razini značajno su pale i cijene voća (-2,6 posto) i povrća (-3,3 posto).U usporedbi s istim razdobljem lani povrće je danas jeftinije 8,9 posto.

S druge strane, u studenome su cijene obuće i odjeće bile 3,2 posto više nego u listopadu.U prvih 11 mjeseci ove godine inflacija iznosi 6,3 posto, pa se procjenjuje da će u ovoj godini biti oko 6 posto. U idućoj godini očekuje se inflacija od oko 3,5 posto.


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Došli smo provjeriti stanje usjeva kod Predraga Begića u Sisačko-moslovačku županiju. Kukuruz je do jučer plivao u 15 cm vode, ali pšenica se "izvukla" bez muke. Kako to? Doznat ćete uskoro...