Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uskrsni krijes
  • 30.03.2024. 09:00

Jedan od uskrsnih običaja u Hrvatskoj je i paljenje vuzmenke - znate li što je to?

Priprema za vuzmenku koja se pali u večernjim satima na Veliku subotu počinje rezidbom vinograda, voćnjaka i drugog drveća.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
  • 518
  • 104
  • 1

I ove Velike subote pred Uskrs, na sjeverozapadu Hrvatske održat će se običaj paljenja vuzmenke odnosno krijesa. 

Vuzmenka je, naime, naziv vezan uz kajkavski oblik naziva za Uskrs (vuzmica, vuzmenka, vuzemlica), a čija priprema počinje rezidbom vinograda, voćnjaka i drugog drveća. 

Kako opisuje portal Drava.info, najčešće se priprema tako da se u zemlju zabodu četiri visoka stupa do 6 metara između kojih se slažu cjepanice, suho granje i lišće. U prošlosti su ih izrađivali i čuvali pastiri.

Zaštita od zlih sila

Običaj njezina paljenja u večernjim satima je, kažu, u naše krajeve došao vjerojatno s područja srednjoeuropskih zemalja, a kojim se, kako se vjerovalo, štiti od zlih sila, radnji i bića.

"Stoga je čest slučaj da se preko dogorjele vatre prevodi stoka; pepeo i ostaci dogorjelog drveta s krijesa nose se u polje, a ponegdje je bio prisutan i običaj u kojem utišanu vatru preskakuju mladići i djevojke", navodi ovaj portal.

Znate li koji su hrvatski uskrsni običaji i što se sve s pisanicama radi?

Dodaju i da je osim simbolike čišćenja od zlih sila, ovo bila prilika mladićima da pokažu vlastitu snagu i spretnost, a djevojke su vjerovale da će im preskakivanje vatre osigurati brojno i zdravo potomstvo.

Jedan od gradova u kojemu će se održati ove subote, 30. ožujka, je Mursko Središće. Naime grad u suradnji s Turističkom zajednicom područja Mura i gorice te udrugama organizira druženje građana uz vuzmenku na "gmajni“ kod reciklažnog dvorišta Murs-ekoma u Martinskoj ulici. Početak je u 21 sat. 

Policija: Oprezno s paljenjem vuzmenke 

Oko ovog običaja, oglasila je i Policijska uprava varaždinska. Upozoravaju da je najbolje i najsigurnije spaljivanje na organiziran način uz obavezno vatrogasno dežurstvo vatrogasne postrojbe naselja u kojem se ista organizira. 

Lokaciju vuzmenke potrebno je odabrati na sigurnoj udaljenosti od gospodarskih i drugih objekata, stogova slame i sijena te drugih predmeta i nasada koje bi utjecaj topline mogao oštetiti.

"Kod samog paljenja, a zbog povećanih opasnosti za ljudsku sigurnost, dozvoljeno je spaljivanje samo poljoprivrednog, šumskog ili biljnog otpada bez dodataka zapaljivih tekućina ili drugih tvari radi boljeg gorenja", naveli su. 

Također, ističu da posebnu pažnju treba posvetiti djeci koja moraju biti pod nadzorom roditelja te mole sve građane koji će paliti vuzmenke da prilikom paljenja ne ugroze svoju i sigurnost drugih građana te sigurnost svoje i tuđe imovine.

 


Tagovi

Vuzmenka Običaj Uskrsni običaj Paljenje krijesa Zaštita od zlih sila Tradicija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).