Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 02.03.2015. 14:00

Je li upitan dodatak za ekološku proizvodnju?

Nejasnoće i sumnjive informacije vezane za isplatu potpora ekološkim proizvođačima dolaze nam s terena. Odgovore očekujemo krajem tjedna od nadležnih instituacija.

Foto: Davor Jerković/PIXSELL, uz dopuštenje Vinka Sičaje
  • 2.081
  • 206
  • 0

Isplata prvog dijela potpora u poljoprivredi za prošlu godinu i njihova visina, bile su među najčitanijim i najkomentiranijim temama na stranicama našeg portala u posljednjih mjesec i više dana. I još su vrlo aktualne, osobito kod proizvođača koji se bave ekološkom proizvodnjom, ali i poljoprivrednicima koji do danas nisu dobili potporu.

Tako nam se, primjerice, javio 26-godišnji magistar ekološke poljoprivrede Vinko Sičaja iz Gašinaca, član Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život jer ga, kako kaže, muče još neke nepoznanice vezane za isplatu i visinu potpora u ekološkoj proizvodnji.

Što se događa s potporama za eko proizvodnju?

"Nedavno je našem gospodarstvu isplaćeno 2.620 kuna po hektaru: 1.100 kuna osnovnog plaćanja i 1.520 kuna dodatka na ekološku proizvodnju. Riječ je o prvom dijelu potpore za prošlu godinu. Zbunjuje me to što mi je prošle godine po hektaru u prvom dijelu za 2013. godinu isplaćen iznos od 2.600 kuna, koji je predviđen kao dodatak na ekološku proizvodnju, uz 1.100 kuna osnovnog plaćanja, dakle sveukupno 3.700 kuna.

Ljetna proizvodnja na Eko Hujić

Prema nekim sumnjivim neslužbenim informacijama iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, 1.520 kuna koje smo dobili mogao bi biti konačan iznos, pa me zanima može li nam netko od mjerodavnih dati točnu informaciju - hoćemo li u drugom dijelu isplata dobiti razliku? Osim toga do danas nismo dobili potporu za ovčarstvo, pa me zanima kada će nam to biti isplaćeno", kaže ovaj mladi poljoprivrednik čije je gospodarstvo bavi ekološkim ovčarstvom - imaju stado od 200 ovaca - i ratarskom proizvodnjom na 50 hektara.

Otići u Ameriku ili ostati u Hrvatskoj!?

Zanimljivo je da Vinkovo gospodarstvo na 50 hektara proizvodi zob, ječam, tritikale i djetelinsko-travne smjese za hranjenje ovaca i matičnog stada crne slavonske svinje. Ističe da proizvode i pir, prastaru pšenicu za jednog kupca u Njemačkoj. Kaže, da za tu žitaricu postižu četiri do pet puta veću cijenu od cijene pšenice iz konvencionalne ili integrirane proizvodnje, ali su i prinosi po jedinici površine nekoliko puta manji. Dodaje da je taj poslovni partner zainteresiran za mnogo veće količine pira.

Kao mladi stručnjak, Vinko može, kaže, sutra otići na bolje plaćeni i sigurniji posao u Ameriku, gdje je već radio nekoliko mjeseci i stekao dobra iskustva i povjerenje poslodavca, ali unatoč problemima koji opterećuju našu poljoprivredu, želi kao mladi čovjek i poljoprivredni stručnjak ostati u Hrvatskoj.

Mukotrpna ekološka proizvodnja povrća

Plastenička proizvodnja - Eko Hujić

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Eko Hujić proizvodi povrće na površini od oko pet hektara, od toga imaju i dio plasteničke proizvodnje. U prvom dijelu isplate potpora za prošlu godinu na njihov račun sjelo je 10.100 kuna.

"Ne znam točno kako je obračunato i koliko je to po hektaru. U zakonskom roku do 15. svibnja prijavili smo proizvodnju na pet hektara, ali smo kasnije, potkraj godine, odjavili jedan hektar, jer nismo mogli ući u tu površinu zbog čestih kiša i vode", kaže Senad Hujić, vlasnik OPG-a. Kaže da bi volio da su informacije o novčanim potporama u poljoprivredi transparentnije. Ekološka proizvodnja povrća je mukotrpan posao od kojeg mnogi bježe, jer praktično zahtijeva rad gotovo sve dane u godini: od sjetve i uzgoja do berbe, pripreme za tržište, prerade viškova u razne proizvode.

"Gotovo svakodnevno smo na tržnicama, zbog slabe kupovne moći prodaja ide slabije, pa i sada imamo veće zalihe prerađevina: ajvara, pinđura, sataraša", kaže Senad.

Isplate potpora još su u tijeku

Odgovor na pitanja magistra Vinka Sičaje potražili smo u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvojnu. Doznali smo slijedeće: "Isplate su još u tijeku. Više informacije o pojedinačnim potporama imat ćemo krajem tjedna".

Dakle, za one koji još nisu dobili potporu i za konvencionalnu i za ekološku poljoprivredu, nada da će očekivani novac uskoro biti uplaćen na njihov račun - postoji.

Iz toga se nazire i odgovor na drugo Vinkovo pitanje o potporama za ovce, a što se tiče pitanja o iznosu potpora za ekološku poljoprivredu i navodnim sumnjivim informacijama, o tome konkretniji odgovor iz mjerodavne Agencije Ministarstva poljoprivrede i ruralnoga razvoja očekujemo krajem tjedna.

Foto: Davor Jerković/PIXSELL, uz dopuštenje Vinka Sičaje


Povezane biljne vrste

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju kruha, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Pšenoraž

Pšenoraž

Sinonim: Tritikum, tritikale | Engleski naziv: Triticale | Latinski naziv: x. Triticosecale, Triticale

Pšenoraž (tritikale) je sitnozrna žitarica, križanac pšenice (Triticum) i raži (Secale). Stvoreni su brojni kultivari koji imaju bolji aminokiselinski sastav od raži, a po... Više [+]

Tagovi

Potpore Eko proizvodnja Sumnjive informacije APPRRR Osnovno plaćanje Vinko Sičaja Udruga Život Zob Ječam Tritikale Pir Prinosi Eko Hujić Isplata potpora


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]