Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Diskriminacija
  • 25.06.2015. 10:15

Je li Jakovina zakinuo mlade poljoprivrednike?

Iako su potpore iz podmjere 6.1. namijenjene mladim poljoprivrednicima u dobi od 18 do 40 godina, zbog nekih odredaba, mladi poljoprivrednici koji imaju registriran OPG duže od 18 mjeseci, te potpore ne mogu koristiti.

Foto: PIXSELL
  • 1.667
  • 286
  • 0

Iseljavanje mladih sa seoskih područja, nije probem samo u Hrvatskoj, već i u velikom broju drugih država članica EU. Zadržavanje mladih na selu te uključivanje i njihov angažman u poljoprivrednim djelatnostima, presudni su za sprečavanje tih negativnih kretanja, kako bi se kvaliteta života s potrebnom razinom usluga, zadržala na postojećoj razini, ali i unaprijedila.

Dvije skupine mladih poljoprivrednika samo stvaraju pomutnju

Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, postavila je Europskoj komisiji zastupničko pitanje u kojem je ujedno i upozorila da je odredba o razdoblju od propisanih pet godina od osnutka gospodarstva, a prije podnošenja prvog zahtjeva za dodjelu dodatnih potpora za mlade poljoprivrednike, diskriminirajuća za mlade poljoprivrednike u Hrvatskoj. Upitala je i za mogućnost da se napravi veća razlika u kriterijima za ostvarivanje poticaja po tim osnovama, unutar ovih postojećih programa i to između mladih poljoprivrednika i poljoprivrednika koji tek počinju obavljati poljoprivrednu djelatnost, čime bi potencijali poticanja svake skupine, doveli do željenih rezultata i unapređenja života u ruralnim krajevima.

U svom odgovoru, Phil Hogan, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, složio se da su mladi poljoprivrednici važni za budućnost poljoprivrede EU i u smislu rasta i konkurentnosti i zapošljavanja. Iako je 2010. godine, samo 7,5 % poljoprivrednika u EU bilo mlađe od 35 godina, čak je i to porast, budući da je u 2007. godini taj postotak iznosio 6,2%. Zajedničkom poljoprivrednom politikom potiče se ovaj pozitivni razvoj pomoću posebnih mjera za mlade poljoprivrednike u oba stupa.

Neki mladi poljoprivrednici imaju veće prava od drugih

"A što se tiče plaćanja za mlade poljoprivrednike, ona su predviđena kao potpora za početno razdoblje osnivanja OPG-a u roku od najviše pet godina. Npr. poljoprivrednik koji osnuje gospodarstvo u 2010. i podnese zahtjev za osnovna plaćanja i plaćanja za mlade poljoprivrednike u 2015. godini, ima pravo na ovo plaćanje godinu dana. Postojeći pravni okvir ne omogućuje jasnije razlikovanje definicija mladih poljoprivrednika i poljoprivrednika koji započinju poljoprivrednu djelatnost, ali mladi poljoprivrednici imaju pristup i novom programu za mlade poljoprivrednike, kao i nacionalnim ili regionalnim rezervama, dok poljoprivrednici koji započinju poljoprivrednu djelatnost, imaju pristup samo nacionalnim odnosno regionalnim rezervama", kazao je Phil Hogan.

U tom svjetlu treba komentirati i novi Pravilnik o provedbi podmjere 6.1 Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima, podmjere 6.2 Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima i podmjere 6.3 Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, a u okviru mjere 6 Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020., koji je donio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Kako su potpore iz podmjere 6.1. namijenjene mladim poljoprivrednicima u životnoj dobi između 18 i 40 godina, odredbama članka 8. točke c, mladi poljoprivrednici koji imaju registriran OPG duže od 18 mjeseci, ne mogu koristiti navedene potpore.

Sva moja zalaganja u EU Jakovina zezne

"Stoga naši poljoprivrednici s pravom smatraju ovu odredbu diskriminatornom u odnosu na svoje kolege u Europi. I dok europski i hrvatski mladi poljoprivrednici traže da rok ostvarivanja potpore bude duži od pet godina, posebno zato što mladi poljoprivrednici iz Hrvatske do ove godine nisu niti mogli koristiti sredstva iz EU proračuna, hrvatski ministar poljoprivrede kaže da je hrvatskim mladim poljoprivrednicima dovoljan rok od jedne i pol godine. Sva moja zalaganja za bolja rješenja i napredak hrvatske poljoprivrede, ne mogu popraviti ono što ministar Jakovina uspijeva pokvariti. On svojim potezima poljoprivrednicima te drugim zaposlenima u sektoru poljoprivrede, gotovo svakodnevno zabija nož u leđa. Konačno moramo shvatiti da Europa nije kriva što Hrvatska ima takvog ministra poljoprivrede, nego da smo za to odgovorni sami“, zaključila je Petir.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Marijana Petir Phil Hogan Europski parlament Europska komisija Tihomir Jakovina Iseljavanja Program ruralnog razvoja Podmjera 6.1 Podmjera 6.2 Podmjera 6.3 Poljoprivredna djelatnost


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.