Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uskršnja čestitka
  • 05.04.2015. 07:30

Je li i Vaš Uskrs tradicionalan?

Sretan Vam Uskrs od uredništva portala Agroklub.com.

  • 205
  • 29
  • 0

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva. Običaj je da se na taj dan, uz bogatstvo uskrsnog stola, okupe članovi obitelji i u miru doma uživaju jedni uz druge. A uz Uskrs ide i tradicija.

U gotovo svakoj kući, bili članovi obitelji vjernici ili tek drže do običaja, naći će se košara ili gnijezdo ispunjeno šarenim pisanicama. Svakakve šare i oblici iz prirode se pronađu tamo, od djeteline, ljubičica, livadskog cvijeća do rižinih zrna ili već zaboravljenog prosa. To je vrijeme kada se sve budi, pa i kreativnost, a tada se sve to pretoči u ovaj blagdan koji svake godine iščekujemo s nestrpljenjem.

Svatko prema svojem znanju ukrasit će jaje najljepše što može. Nekada su pisanice imale mnogo veću važnost nego danas. Vjerovalo se također da lijepa jaja odbijaju zle sile.

Vapnjenje kuće jedan je od narodnih običaja vezan uz veliki tjedan. Kuća se čisti i obnavlja, u skladu s dušom.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske košara sadržava bijeli kruh, u Dalmaciji sirnicu, a u Primorju pincu. To su obredna peciva. U cijeloj Hrvatskoj peče se kruh u obliku pletenice u koju se može uplesti jaje. Na Uskrs se nosi hrana na blagoslov u crkvu. Blagoslovljena hrana je prvo jelo koje svi moraju blagovati.

U nekim krajevima domaćica mora brzo doći kući da okopa kukuruz kako bi brže rodio. Stolnjak s kojim je pokrivena košara baci se na voćku da bi plod bio jači i zdraviji, a ljuska od posvećenog jaja baci se u brazdu od kopanja da bi bolje rodilo.

U skladu sa tradicijom, i uredništvo Agroklub portala, svima Vama, našim poslovnim partnerima, svakodnevnim vjernim posjetiteljima, kao i onima koji će to tek postati, želi čestit i radostan Uskrs te da svi zajedno nastavimo čuvati kulturu koja nam je prenesena od naših starih.


Tagovi

Uskrs Pisanice Košarica Agroklub Običaji


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]