Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poslovni forum
  • 23.10.2014. 10:05

Jakovina sa danskim ministrom poljoprivrede

Na sastanku se razgovaralo o unaprjeđenju bilateralne suradnje u prehrambenom sektoru, a dotaknuta su i pitanja ekološke poljoprivrede i ZPP - a.

  • 167
  • 7
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sa suradnicima održao je jučer, 22. listopada 2014., bilateralni sastanak sa ministrom poljoprivrede Kraljevine Danske Danom Jorgensenom. Sastanak je održan u sklopu Dansko-hrvatskog poslovnog foruma koji je organiziran povodom službenog posjeta Njezinog Veličanstva Kraljice Danske Margarete II i Njegove Visosti Princa - Supruga Henrika, Republici Hrvatskoj.

Razgovaralo se i o ekološkoj poljoprivredi i ZPP - u

Ministri Jakovina i Jorgensen razgovarali su o unaprjeđenju bilateralne suradnje u prehrambenom sektoru, uključujući mogućnosti ulaganja i trgovine, prenošenju iskustava osobito u području ekološke poljoprivrede i dobrobiti životinja, te su razmijenili mišljenja u području Zajedničke poljoprivredne politike uključujući novu reformu.

Nastavak dobre bilateralne suradnje ići će u korist obje zemlje poglavito u platformi za poslovnu suradnju u području poljoprivredne i prehrambene industrije. "U funkcioniranju rada Europske komisije vrlo su važni osobni kontakti i dobra suradnja resornih ministara kako bi u budućnosti mogli postići zajedničke dogovore o važnim pitanjima i temama koje se raspravljaju na razini EU", izjavio je ministar Jorgensen. Ministar Jakovina istaknuo je "kako Zajednička poljoprivredna i ribarstvena politika daju jasan zakonodavni okvir i smjernice kako povući sredstva iz fondova na dobrobit hrvatskih poljoprivrednika i ribara."

"Podaci o robnoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenog sektora nisu ohrabrujući i pokazuju kako hrvatski proizvodi još uvijek slabije pronalaze put do danskog tržišta. Očekujemo da će se to promijeniti jer su nakon ulaska Hrvatske u EU, promijenjeni trgovinski odnosi te su ukidanjem carinskih barijera otvorene nove mogućnosti za izvoz. Vjerujemo da će hrvatske tvrtke to u idućim godinama značajnije iskoristiti", izjavio je na sastanku Jakovina.

Hrvatska je u 2013. godini iz Danske uvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 15,3 milijuna eura, dok je u Dansku izvezla poljoprivredno prehrambenih proizvoda u vrijednosti od svega 330 tisuća eura, što je rezultiralo deficitom od gotovo 15 milijuna eura. U odnosu na prethodnu 2012. godinu, izvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda u Dansku u 2013. godini bilježi rast od 14 % dok uvoz bilježi rast od 5 %.


Tagovi

Tihomir Jakovina Dan Jorgensen Bilateralni sastanak Poslovni forum Kraljevina Danska Kraljica Danske Margareta II Ekološka poljoprivreda ZPP Prehrambena industrija Ribarstvena politika Carinske barijere Defiicit

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]