Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodne kvote
  • 04.03.2014. 16:00

Jakovina oštetio Viro i Sladoranu?

Jakovina kaže da nijedna šećerana nije u potpunosti iskoristila dodijeljenu kvotu u prethodnoj godini na način da je proizvela šećer od domaće šećerne repe i korištenja domaćih preradbenih kapaciteta

Foto: Marko Jurinec/Pixsell
  • 498
  • 52
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, nakon što je Upravni sud u Osijeku poništio njegovo rješenje o dodjeli kvota trima hrvatskim šećeranama, izjavio je, "Odluku o raspodjeli kvota za proizvodnju šećera donio sam temeljem svog zakonskog ovlaštenja, a vodio sam se širim gospodarskim interesom poljoprivrede u cjelini. Ne mogu komentirati odluku suda jer je ona na Upravnom sudu u Osijeku izrečena usmeno, te još uvijek nismo dobili pismeno obrazloženje takve odluke. Moram jasno reći kako Upravni sud nije u ovom postupku odlučivao o naknadi štete i to može biti predmet nekog eventualnog budućeg sudskog postupka."

Nezadovoljne ministrovom odlukom, kojom je, kako su tvrdile, narušeno ravnopravno tržišno natjecanje te im je učinjena izravna šteta, pravnu su zaštitu na sudu, podsjetimo, zatražile šećerane Viro i Sladorana u vlasništvu Željka Zadre.

Obje šećerane dobile su manju kvotu od one koja im, kako su tvrdile, po prethodnoj proizvodnji pripada, dok je Tvornica šećera Osijek, iz samo ministru poznatih razloga, dobila 10-tak tisuća tona veću kvotu nego joj je bio prosjek proizvodnje ranijih godina. U idućih desetak dana, Jakovina očekuje pismeni otpravak s obrazloženjem Upravnog suda, a nakon toga će Ministarstvo, rekao je, poduzeti daljnje raspoložive pravne radnje s ciljem zaštite interesa Ministarstva poljoprivrede i Republike Hrvatske.

Ministar ima diskrecijsko pravo odlučivanja o raspodjeli kvota

"Kao ministar imam diskrecijsko pravo odlučivanje o raspodjeli kvote za svaku tržišnu godinu, pri čemu smatram da je osnovni interes i kriterij raspodijele prije svega zaštita domaće proizvodnje šećerne repe, te gospodarski interes sve tri tvornice šećera", tvrdi Jakovina.

Sve radi zaštite interesa poljoprivrednih proizvođača?

Napominje Jakovina kako niti jedna šećerana nije u potpunosti iskoristila dodijeljenu kvotu u prethodnoj godini na način da je proizvela šećer od domaće šećerne repe i korištenja domaćih preradbenih kapaciteta, što nije u gospodarskom interesu Hrvatske i ne ide u prilog poticanju domaće proizvodnje šećerne repe.

Ističe kako je odmah po dobivanju podatka o proizvodnji za prošlu godinu naložio stručnim službama Ministarstva sveobuhvatnu analizu i mogućnost ponovnog razmatranja raspodjele proizvođačkih kvota za iduću proizvodnu godinu, a sve u želji da se maksimalno zaštiti domaća proizvodnja šećerne repe i interes poljoprivrednih proizvođača u Republici Hrvatskoj.

Foto: Marko Jurinec/Pixsell


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Tihomir Jakovina Šećer Proizvodne kvote Šećerna repa Ministarstvo poljoprivrede Šećerana


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.