Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova ulaganja u Slavoniji
  • 30.03.2014. 07:25

Jakovina najavio ulaganja u Državnu ergelu Đakovo

Posjet Tihomira Jakovine Državnoj ergeli Đakovo otkrio je nova ulaganja, ali i nezadovoljstvo poljoprivrednika javnim natječajem za zakup zemljišta!

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
  • 280
  • 42
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, tijekom boravka u Đakovu, za vrijeme dresurnog jahanja u Državnoj ergeli Đakovo i Lipik, rekao je kako će za dovršetak Ergeline zatvorene jahaonice, u čiju je gradnju država dosad uložila preko 20 milijuna kuna, trebati još 5 milijuna kuna, a ostvarenje ulaganja uz pomoć sredstava iz EU fondova predviđa se već za 2015.

Projekt jahaonice nazvao je dodatnim vjetrom u leđa Ergeli, a pozdravio je i niz pozitivnih rezultata u poslovanju te državne ustanove u zadnje dvije godine.

Povećanje kvalitete rada s konjima

Na sjednici Upravnog vijeća Ergele razgovaralo se i o mogućnostima povećanja kvalitete rada s konjima, s naglaskom na jačanje jahaćih disciplina. Jakovina je naglasio kako je Ergela ponos, ne samo Slavonije nego cijele Hrvatske, a smatra da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju doista olakšao dovršetak jahaonice, uređenje njene lokacije Ivandvor i drugo.

U prostoru Ergele ministra poljoprivrede dočekalo je pet poljoprivrednika nezadovoljnih provedenim natječajem za zemlju, koji su se požalili da je odrađen u korist stočara.

Prigovori na pogodovanje tijekom zakupa poljoprivrednog zemljišta

Ministar Jakovna osvrnuo se i na upravo okončani, četvrti po redu javni natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području grada Đakova, kojim je obuhvaćeno približno 3.500 hektara. Suglasnost je dana na približno 2.400 hektara, dok preostale čestice, s obzirom na veliki broj prigovora, ide u novi natječaj. Kako je najavio, za površine gdje su bili ozbiljni prigovori, slijedi raspis novog nadmetanja po novom zakonu, a to će biti u idućih nekoliko mjeseci.

Slučaj Đakovština - potražuje se još 7 milijuna kuna

"To je nekorektno jer je puno njih još od 2011. godine do danas otišlo u stečaj. Oni su neaktivni, a u međuvremenu 20 obiteljskih gospodarstava vi sad ovim rezultatima natječaja šaljete u stečaj jer su ostali bez zemlje", prema navodima Index.hr, ispred petorice nezadovoljnih poljoprivrednika, rekao je poljoprivrednik Anđelko Ćorić iz Đakova.

Na novinarski upit hoće li i kada biti obeštećeno još 520 seljaka iz slučaja Đakovština, koji za predani urod iz 2009. potražuju preko 7 milijuna kuna, Jakovina je odgovorio odriješivši ruke i svalivši naravno, sve na bivšu vladu. A o bivšima inače govorimo sve najbolje.

"To su ljudi koji su ne svojom krivnjom bili upućeni od sustava, pretrpjeli štetu. Pokušavam s ministrom financija naći model kako na neki način pravično obeštetiti te ljude koji su ni krivi ni dužni ostali bez sredstava i bez uroda, pšenice koja je bila uskladištena u silosima propale Đakovštine. Mislim da ćemo u idućih nekoliko mjeseci imati rješenje za njih", rekao je, kako prenosi Index.hr, zabrinuti Jakovina.

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tagovi

Tihomir Jakovina Državna ergela Đakovo Bundeva Ulaganje Đakovština Rad s konjima Javni poziv Zakup zemlljišta Poljoprivredno zemljište


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]