Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 31.03.2015. 16:35

Jakovina: "Interes je iznad svakog očekivanja"

Ministar poljoprivrede bio je domaćin druge po redu konferencije "Zajedno do EU fondova - velike mogućnosti za poljoprivredu" u Osijeku.

  • 893
  • 135
  • 0

"Nismo željeli gubiti vrijeme", kratko je odgovorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u Osijeku kritičarima koji su ga prozvali zbog toga što je već krajem siječnja krenuo u raspisivanje natječaja vrijednih 640 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja prema mjeri 4 koji obuhvaća ulaganja u fizičku imovinu.

Na adresu njegova ministarstva u Zagrebu, ovih dana trebala bi stići, očekuje on, i pisana potvrda iz Bruxellesa, iz ureda povjerenika Hogana kako je taj program usklađen s Europskom komisijom.

U sustavu je preko 1.200 projekata

"Sve smo dogovorili s Komisijom. Bili smo sigurni kako smo odradili dobar posao, da imamo odličan program i krenuli smo u natječajnu proceduru. Interes je velik, iznad svakog očekivanja za ove prve natječaje. S prošlim petkom u sustavu je bilo preko 1.200 projekata, od toga je između 135 i 140 kompletno unešenih i spremno za obradu", objasnio je Jakovina na osječkoj konferenciji Zajedno do EU fondova - velike mogućnosti za poljoprivredu gdje je uz potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića prezentirao mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova. Jakovinino ministarstvo zaduženo je za raspolaganje sredstvima iz pet EU fondova u kojima nam je tijekom sedmogodišnjeg razdoblja osigurano više od pet milijardi eura.

Natječaj za Mjeru 4 otvoren do 10. travnja

Natječaj za mjere 4 otvoren je, pak, do 10. travnja, a novac koji se ne iskoristi, prebaci će se u novi set natječaja prema istim mjerama koji bi se trebao raspisati ovoga rujna.

"Sve ono što se ne iskoristi u ovom natječaju, u rujnu ide u novi set po tim mjerama. No, već za drugi kvartal pripremamo i natječaje za mlade i male poljoprivrednike, start-upove, priprema se provedbena regulativa, pravilnici, ali i natječaji za jedinice lokalne samouprave prema mjeri sedam", nastavio je on napominjući kako je 30 milijuna eura osigurano i za razminiravanje poljoprivrednog zemljišta koje će se tijekom godine rasporediti na pet ili šest županija.

U cijelom procesu pripremu dokumenata Jakovina smatra najvažnijom. "Možemo napraviti dobar okvir kroz strateški dokument, osigurali smo novac, ali ako ne bude onih koji će ih iskoristiti i aplicirati, onda nam ništa ne vrijedi", poručuje prvi čovjek Ministarstva poljoprivrede.

Je li zaštićen interes HR poljoprivrednika?

Odgovarajući na novinarski upit kako im se zamjera da prošle godine nisu povukli niti jedan euro, a neki euroskeptici govore kako neće niti u ovoj, Jakovina kaže: "Nismo ni mogli jer je u Europskoj uniji 28 zemalja, a 118 programa ruralnog razvoja. Neke velike zemlje imaju i regionalno složene programe". Do sada ih je, napomenuo je, odobreno 28, a hrvatski je 29.

"Znači u prvih 20% smo. Neke razvijene zemlje, primjerice u Francuskoj koja ima 14 programa, prošao je samo jedan. Nova smo zemlja, a prvi puta smo radili Program ruralnog razvoja u kojem smo htjeli i uspjeli zaštiti interes hrvatskih poljoprivrednika na najbolji način. Napravili smo sve kako bismo povukli što više novca i došli u situaciju da podignemo konkurentnost poljoprivredne proizvodnje i prerade te osiguramo nova radna mjesta", naznačio je Jakovina.

Zaštita autohtonosti i eko proizvodnja

Smatra, također, kako je protekla bila godina reformi za Hrvatsku, ali i ostale zemlje. "Novac iz 2014. godine koristit će se do 2017. godine. Prema interesu iz ovoga natječaja vidimo kako će ta sredstva biti iskorištena. Ponosan sam i zahvaljujem svima koji su radili, a kritike koje su upućivali na račun gubitka sredstava i Programa ruralnog razvoja koji nikada neće biti usvojen, ostavljam na procjenu javnosti", poručio.

Jakovina smatra kako najveći napredak leži u ekološkoj proizvodnji, stručnim ljudima, obilju vode za navodnjavanje, ali je potrebno puno više raditi. "Nova znanja i tehnologije je sve ono što će zapravo doprinjeti podizanju dodane vrijednosti samoga proizvoda, zaštite oznake kao zaštita autohtonosti samih proizvoda. Imamo strašno puno mogućnosti i trebamo ih iskoristiti na najbolji način", zaključio je Jakovina.


Tagovi

Tihomir Jakovina Ministar poljoprivrede Branko Grčić EU fondovi Mjera 4 Program ruralnog razvoja Osijek Novac Natječaj


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)