Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 11.08.2013.

Jakovina hladan, a na asfaltu sve toplije

Dok Jakovina tvrdi da su prosvjedi legitimno pravo poljoprivrednih proizvođača, ali blokade i ucjene nisu - poljoprivrednici su uvjereni da ako i ovaj put odustanu, za njih više nema budućnosti.

  • 1.837
  • 349
  • 0

"Prijetnje, iznude, blokade i ucjene neće proći", istaknuo je u Dnevniku HTV-a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, komentirajući prosvjed i blokade nezadovoljnih poljoprivrednika.

Policija čuva kuću ministra, no nije primio nikakve prijetnje po život. Međutim, bilo je dojava da bi moglo doći do nekih izgreda. Na pitanje osjeća li se ugroženo, ministar je odgovorio "Ne osjećam se ugroženo, nema straha. Nije ga bilo ni ratnih godina, a kamoli sada. Pogotovo ne u svojoj općini i u svojoj Slavoniji".

"Situacija u hrvatskom agraru je vrlo teška, ali to je posljedica 10-godišnje pogrešne politike. Gurale su se stvari pod tepih, nisu se radile reforme, stvarala se stabilna glasačka mašinerija, ili socijalna poljoprivreda. Toga više nema. Ova je Vlada poduzela potrebne korake da se stanje u poljoprivredi poboljša, među ostalim i kroz fondove EU-a. Onoga trena kada smo donijeli proračun, imali smo 2,4 milijarde kuna, a poljoprivrednici su to znali, i dodatni zahtjevi nisu realni. Potpore su manje za 7,5%, ali su isplaćene ranije", rekao je Jakovina.

Na pitanje hoće li se u pregovore, na zahtjeve prosvjednika, uključiti i premijer Zoran Milanović, odgovorio je da će pregovarati samo on kao ministar i da je Vlada obaviještena o svemu što se događa.

U posljednjih desetak godina ukupni poticaji porasli su pet puta, a proizvodi se manje, pa se nameće pitanje o mogućoj zloupotrebi poticaja te kontroli njihove namjene. Ministar je rekao da su kontrole puno veće nego prošlih godina te da svakoga za koga otkriju da to čini, isključuju iz sustava potpora. "Moramo stvarati konkurentniju proizvodnju i proizvoditi više, konkurentnije i jeftinije, a ne smatrati da su potpore poticaj i plaća. To nije plaća u poljoprivredi, već samo potpora dohotku", rekao je ministar poljoprivrede.

"Poljoprivrednici trebaju biti svjesni da na tržištu moraju biti konkurentniji, a jedini način za to je formiranje klastera, udruga ili organizacija kojima će ojačati svoj položaj na tržištu, a time imati i jaču pregovaračku moć. Poljoprivreda je poduzetništvo, oni moraju dobro planirati, biti udruženi. Moraju biti svjesni da su poticaji samo potpora poduzetništvu s ciljem rasta konkurentnosti. Cijena pšenice određena je tržišnim uvjetima, to nije odluka Ministarstva poljoprivrede", rekao je.

Jakovina, kako kaže, ne očekuje još dugo traktore na ulicama jer se radi o malom broju ljudi. Pozvao se na podatke Ministarstva, prema kojima je na području županija, na cesti samo 207 prosvjednika i 431 traktor. "Riječ je o promilima nezadovoljnih", istaknuo je, dok drugi izvori navode čak 2000 traktora i mnogo više prosvjednika.

Na sastanku u ponedjeljak razgovarat će se o mogućim kratkoročnim mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, no neće biti izdvajanja novca iz proračuna, niti će Ministarstvo određivati cijenu pšenice. "To je stvar prošlosti", navodi Jakovina.

No, unatoč svemu, poljoprivrednici ne odustaju. Nema odstupanja. Prometnice će biti blokirane najmanje do ponedjeljka, za kada je dogovoren novi sastanak u Zagrebu. Prosvjedima žele i upozoriti Vladu RH da obrati pozornost na sastavljanje Proračuna za 2014. godinu, budući da tada počinje i priljev redovitih EU sredstava namijenjenih za poljoprivredu.

Poljoprivrednici predlažu i isplatu u obliku vaučera ili vrijednosnih papira, odnosno oprost dugova za zakup ili koncesiju kao mjeru za pomoć. Ostale građane pozivaju na strpljenje i potporu, kako bi se svi zajedno izborili, kako kažu - makar za nižu cijenu kruha.

No, i među seljačkim udrugama postoje dvije struje. Dok jedni traže bezuvjetnu ostavku ministra Jakovine bez obzira na ishod sastanka koji je predviđen za ponedjeljak, oni manje radikalni još uvijek razmišljaju.

I dok traje ova igra u kojoj nitko ne popušta, ministar i dalje nije dao odgovor na pitanje što će učiniti ako poljoprivrednici nastave prosvjede i ne pristanu na povlačenje bez riješenog statusa. A to je možda i jedino što im preostaje u ovom trenutku. Kažu, ovo je "biti ili ne biti" trenutak za poljoprivrednika, jer kako tvrde "Više nema budućnosti za nas, ne idemo nikamo i spremni smo na sve. Ako sad odemo odavde, sljedeće godine seljaka više neće biti." I dalje vlada status quo, a nadajmo se da će sljedeći potez s jedne ili s druge strane donijeti rezultat, pa makar pola boda za poljoprivrednike.


Tagovi

Jakovina Poticaji Poljoprivreda Klasteri Tržište Blokade Cijena kruha Proračun Konkurentnost Proizvodnja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer