Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlastiti uzgoj
  • 04.04.2020. 13:30
  • Varaždinska, Varaždin

Jača svijest o vlastitoj proizvodnji: trostruko više zainteresiranih za dodjelu gnojiva

Pravo na organsko peletirano gnojivo ostvarilo je 420 varaždinskih obitelji kojima će biti podijeljeno ukupno 100 tona vrijedne prihrane.

Foto: Igor Čolaković
  • 349
  • 38
  • 0

Na području Varaždina počela je podjela organskog peletiranog gnojiva posjednicima zemljišta pogodnog za poljoprivrednu proizvodnju. Pravo na gnojivo ostvarilo je 420 varaždinskih obitelji kojima će biti podijeljeno ukupno 100 tona gnojiva, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 200 tisuća kuna.

"Ove godine javilo nam se čak trostruko više građana zainteresiranih za besplatno gnojivo. Poštujući sve protuepidemijske mjere organizirali smo podjelu gnojiva u prigradskim naseljima, dok ćemo na području Varaždina gnojivo podijeliti nakon uskrsnih blagdana. Naši građani odlično prihvaćaju takav oblik poticanja proizvodnje zdrave hrane, što je, posebno u ovoj situaciji, kada imamo otežanu opskrbu namirnicama, prava mjera", rekao je dr. sc. Tomislav Bogović, pročelnik Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo.

Najmanja količina gnojiva po jednom prijavitelju iznosi 4 vreće, odnosno, 80 kilograma, a najveća -18 vreća ili 360 kilograma.

"Prošle smo godine, nakon šest godina stanke, ponovo počeli podjelu peletiranog organskog gnojiva. Ovom mjerom Grad Varaždin želi potaknuti proizvodnju zdrave hrane za vlastite potrebe na vlastitom zemljištu građana, a oni pak pokazuju sve veći interes za ovakvom podrškom. Iako grad na svom području ima malo poljoprivrednih površina, nastojimo maksimalno poticati poljoprivredu i proizvodnju zdrave, domaće hrane, koja je sve traženija", istaknuo je varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok, koji je najavio kako će grad nastaviti pružati podršku malim poljoprivrednim proizvođačima.

Uz strogo poštivanje protuepidemijskih mjera podjela peletiranog gnojiva organizirana je na nogometnom igralištu u Gornjem Kućanu, a bit će nastavljena u drugim prigradskim naseljima.

"Lani smo dobili nešto veću količinu gnojiva, no i ove količine će nam biti dovoljne. To besplatno gnojivo koje smo dobili će nam umanjiti troškove proizvodnje. Posebno je važno da je unatoč ovoj situaciji grad uspio na vrijeme organizirati podjelu, jer se ovo gnojivo na polje baca prije tanjuranja i sjetve", rekao je Ivan Tomašković iz Gornjeg Kućana, koji na svojim poljoprivrednim površinama uzgaja za vlastite potrebe.


Tagovi

Organsko gnojivo Podjela Varaždinci


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs