Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 23.09.2022. 13:30

Izvoz žitarica Crnim morem ugrožen - Rusija neće produljiti dogovor?

Ukrajinski ministar vanjskih poslova pozvao je zemlje članice UN-a da izvrše pritisak na Rusiju kako bi produljila dogovor o izvozu žitarica Crnim morem

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 205
  • 19
  • 0

Ukrajina poziva zemlje Ujedinjenih naroda da izvrše pritisak na Rusiju i spriječe ju da blokira produljenje inicijative za izvoz žitarica preko Crnog mora, izjavio je šef ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Dmitro Kuleba tijekom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a.

Kaže da je izvoz pod prijetnjom te da ruski dužnosnici ugrožavaju učinkovitost koridora. Boji se da bi mogli blokirati produljenje dogovora nakon isteka roka od 120 dana. "Ne možemo dopustiti Rusiji da nastavi ove "igre gladi" s cijelim svijetom", rekao je ministar.

Pozvao je sve zemlje, posebno one koje ovise o ukrajinskom izvozu hrane, da ulože maksimalni javni i diplomatski pritisak na Moskvu kako bi crnomorski koridor žitarica ostao otvoren i nakon studenog, s obzirom da su prvi brodovi sa žitaricama iz ukrajinskih luka krenuli 22. srpnja. 

Na svom su Twitteru citirali i predsjednika Ukrajine, Volodymyra Zelenskog uz grafikon koji pokazuje količinu poljoprivrenih proizvoda koje ta zemlja izvozi u cijeli svijet.  

"Svaka država koja provocira glad, koja pokušava pristup hrani učiniti privilegijom - takva država mora dobiti najoštriju reakciju svijeta". 

Jučer, 22. rujna je četvrti brod s ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima, a kojega je unajmila UN-ova agencija Svjetski program za hranu, napustio luku Odesa prevozeći 30 tisuća tona pšenice, prenosi APK

Brod bi trebao stići u jednu od pakistanskih luka, gdje će pšenica biti iskrcana i isporučena narodu Afganistana koji trenutno pati od prehrambene krize. 


Tagovi

Izvoz žitarica Koridor za žitarice Crno more Ukrajina Ukrajinske žitarice Dogovor


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]