• Suradnja s Izraelom
  • 02.10.2020. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Izvoz hrvatske govedine u Izrael uskoro bi mogao biti odobren?

Hrvatskoj je strani upućen dodatni upitnik vezano uz odobravanje izvoza goveda i mesa, otkrio je veleposlanik Izraela Ilan Mor na sastanku s predsjednicom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijanom Petir. 

Foto: Hrvatski sabor
  • 587
  • 669
  • 0

Hrvatska još uvijek ne može izvoziti meso i prerađevine u Izrael, a potrebno je otvoriti i prostor za snažniji izvoz šećera, našeg glavnog izvoznog proizvoda, naglasila je na jučerašnjem sastanku s veleposlanikom Ilanom Morom, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir

Naime, kako je priopćeno iz Odbora, dvije države već dugi niz godina pregovaraju o mogućnosti izvoza goveda i mesa.

"Prostor postoji, a Izrael je otvoren za svaku vrstu suradnje, pa tako i u prepoznavanju poljoprivrednih proizvoda koji mogu biti predmetom vanjskotrgovinske razmjene", istaknuo je Mor dodajući da je hrvatskoj strani upućen dodatni upitnik vezano uz odobravanje izvoza goveda i mesa te "izrazio nadu u skoro započinjanje postupka odobrenja istoga".

Razgovora je, dakako, bilo i o navodnjavanju u kojemu ova država prednjači. Hrvatska, pak, trenutno navodnjava oko 2,5% obradivih poljoprivrednih površina. U ovom programskom razdoblju sustavi se financiraju iz Programa ruralnog razvoja (17 projekata na površini od 7.000 hektara, u vrijednosti od gotovo 670 milijuna kuna), dok je u nacrtu Strategije razvoja poljoprivrede do 2030. godine planirano pod navodnjavanje staviti još 25.000 ha. 

Veleposlanik je istaknuo i da je Izrael voljan podijeliti znanja i iskustva u primjeni visokorazvijenih tehnologija i znanja u upravljanju poljoprivrednom proizvodnjom, a koja su usko vezana uz ekonomično iskorištavanje resursa, prvenstveno vode, a posredno i uz zaštitu prirode i okoliša. "Sve u cilju podizanja stupnja produktivnosti naše poljoprivrede", te je već uspostavljena suradnja na projektu navodnjavanja u Virovitičko-podravskoj županiji, a zainteresirani su za takav vid suradnje i u drugim županijama. 

Poznato je i da je ova zemlja lider u svijetu u primjeni know-how poljoprivredne proizvodnje (staklenička proizvodnja i pripadajuća oprema, plantažno maslinarstvo i proizvodnja citrusa) za što su zainteresirani predstavnici hrvatskog proizvođačkog sektora. Prostora za bolju suradnju dvaju država, zaključuje se u priopćenju, itekako ima. 


Tagovi

Izrael Navodnjavanje Ilan Mor Marijana Petir Izvoz šećera Izvoz govedine


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep znak pažnje od strane #faksica za trud i zalaganje oko promocije #FAZOSa u prethodnoj akademskoj godini 2020./2021. Nekak’ je lakše krenuti u posljednju godinu studija; iako s neprestanom mišlju - ajme, kud’ ću nakon…? - kada fakultet... Više [+]