• Očuvanje močvara
  • 01.02.2020. 15:00

Izumiru močvare - potencijal razvoja agroturizma

Ključno je da lokalno stanovništvo, a ponajviše predstavnici vlasti, prepoznaju koristi i potencijale močvara poput razvoja agroturizma ili edukativnih sadržaja te očuvaju i obnove močvarna staništa, poručuju iz WWF Adria.

Foto: WWF
  • 358
  • 54
  • 0

Povodom Svjetskog dana močvara koji se obilježava 2. veljače i čiji se fokus ove godine stavlja na očuvanje bioraznolikosti, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adrija želi skrenuti pozornost na njihov izniman značaj kako za mnogobrojne vrste biljaka i životinja, tako i za ljude.

Koristi močvara, navode u priopćenju, su brojne, njezina vegetacija doprinosi boljoj kvaliteti vode i djeluje kao filter koji umanjuje utjecaj različitih izvora onečišćenja, ublažuje posljedice klimatskih promjena, dok su usluge močvarnih ekosustava višestruko veće od npr. šumskih.

Suši se europsko zemljište: Umjesto da upija ugljični dioksid, oslobađat će ga?

Unatoč svemu tome močvare i druga vlažna staništa nestaju tri puta brže od kišnih šuma. Čak 35% njih nestalo je od 1970. godine, dok je u istom razdoblju nestalo 81% populacije vrsta čiji su močvare dom. Procijenjeno je da je pred izumiranjem 25% močvarnih vrsta. "Posebno su ugrožene močvare i druga vlažna staništa na otocima koja  predstavljaju otoke unutar otoka i oaze bioraznolikosti. Upravo su otočna vlažna staništa nekada bila ključna za opstanak stanovništva jer su predstavljala jedini izvor slatke vode za ljude, poljoprivredu i napajanje stoke“, istaknula je Irma Popović Dujmović iz WWF Adria.

Procijenjeno je da je pred izumiranjem 25% močvarnih vrsta.

Glavni uzroci nestajanja močvarnih staništa su isušivanja zbog poljoprivrede ili izgradnje, onečišćenje, eksploatacija njihovih resursa te klimatske promjene. Ključno je da lokalno stanovništvo, a ponajviše predstavnici vlasti, prepoznaju njihove koristi i potencijale poput razvoja agroturizma ili edukativnih sadržaja te očuvaju i obnove močvarna staništa.

"Moramo se konačno odmaknuti od premise da su močvare izvor zaraze i bolesti i prihvatiti činjenicu da od očuvanih močvara i drugih vlažnih staništa korist imaju i priroda i ljudi. Zaštita, obnova i odgovorno korištenje potencijala močvarnih staništa ključ je očuvanja bioraznolikosti", zaključila je Popović Dujmović.


Tagovi

WWF Svjetski dan močvara Zaštita prirode Zaštita voda Isušivanje Izumiranje vrsta


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bit će paradajza, paprike, krastavaca, a možda i batata :)