Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje močvara
  • 01.02.2020. 15:00

Izumiru močvare - potencijal razvoja agroturizma

Ključno je da lokalno stanovništvo, a ponajviše predstavnici vlasti, prepoznaju koristi i potencijale močvara poput razvoja agroturizma ili edukativnih sadržaja te očuvaju i obnove močvarna staništa, poručuju iz WWF Adria.

Foto: WWF
  • 411
  • 55
  • 0

Povodom Svjetskog dana močvara koji se obilježava 2. veljače i čiji se fokus ove godine stavlja na očuvanje bioraznolikosti, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adrija želi skrenuti pozornost na njihov izniman značaj kako za mnogobrojne vrste biljaka i životinja, tako i za ljude.

Koristi močvara, navode u priopćenju, su brojne, njezina vegetacija doprinosi boljoj kvaliteti vode i djeluje kao filter koji umanjuje utjecaj različitih izvora onečišćenja, ublažuje posljedice klimatskih promjena, dok su usluge močvarnih ekosustava višestruko veće od npr. šumskih.

Suši se europsko zemljište: Umjesto da upija ugljični dioksid, oslobađat će ga?

Unatoč svemu tome močvare i druga vlažna staništa nestaju tri puta brže od kišnih šuma. Čak 35% njih nestalo je od 1970. godine, dok je u istom razdoblju nestalo 81% populacije vrsta čiji su močvare dom. Procijenjeno je da je pred izumiranjem 25% močvarnih vrsta. "Posebno su ugrožene močvare i druga vlažna staništa na otocima koja  predstavljaju otoke unutar otoka i oaze bioraznolikosti. Upravo su otočna vlažna staništa nekada bila ključna za opstanak stanovništva jer su predstavljala jedini izvor slatke vode za ljude, poljoprivredu i napajanje stoke“, istaknula je Irma Popović Dujmović iz WWF Adria.

Procijenjeno je da je pred izumiranjem 25% močvarnih vrsta.

Glavni uzroci nestajanja močvarnih staništa su isušivanja zbog poljoprivrede ili izgradnje, onečišćenje, eksploatacija njihovih resursa te klimatske promjene. Ključno je da lokalno stanovništvo, a ponajviše predstavnici vlasti, prepoznaju njihove koristi i potencijale poput razvoja agroturizma ili edukativnih sadržaja te očuvaju i obnove močvarna staništa.

"Moramo se konačno odmaknuti od premise da su močvare izvor zaraze i bolesti i prihvatiti činjenicu da od očuvanih močvara i drugih vlažnih staništa korist imaju i priroda i ljudi. Zaštita, obnova i odgovorno korištenje potencijala močvarnih staništa ključ je očuvanja bioraznolikosti", zaključila je Popović Dujmović.


Tagovi

WWF Svjetski dan močvara Zaštita prirode Zaštita voda Isušivanje Izumiranje vrsta


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]