Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji u Poljskoj
  • 17.01.2018. 12:00

Izravna plaćanja isključivo preko interneta? Da, u Poljskoj!

Poljoprivrednici u Poljskoj trebaju se pripremiti za elektronsko slanje prijava za izravna plaćanja putem interneta, a papirnati dokumenti će biti podneseni samo u iznimnim situacijama!

Foto: nito/bigstockphoto.com
  • 782
  • 50
  • 0

Poljoprivrednici u Poljskoj trebaju se pripremiti za elektronsko slanje prijava za izravna plaćanja putem interneta!

Sejm (donji dom poljskog parlamenta) je usvojio zakon koji dopušta da papirnati dokumenti budu podneseni samo u iznimnim situacijama. Oporba je suzdržana ili je bila protiv. Prema njihovom mišljenju, ministar poljoprivrede preuzima punu odgovornost za nove propise, koji osiguravaju da će sve biti na vrijeme spremno, a oporba predlaže - kupnju termometra.

Ideja je jednostavna. Kako bi se olakšalo i ubrzalo podnošenje zahtjeva za izravna plaćanja i njihovo plaćanje, vlada je predložila da poljoprivrednici podnose zahtjev za plaćanje samo u elektroničkom obliku. Agencija za restrukturiranje i modernizaciju poljoprivrede trenutno radi na stvaranju posebne aplikacije kojom će nositelj biti u mogućnosti podnijeti zahtjev za izravna plaćanja EU, piše top agrar.

Oporba kritizira ideju ministra

Prema opoziciji, ideja može biti dobra, ali vrijeme za njegovu provedbu je opasno kratko.

"Kakva jamstva mi dajete da će sustav raditi? Dopustite mi da vas samo podsjetim da je zamjenik ministra, vaš zamjenik, koji je bio odgovoran za to, jasno rekao da ćete prihvatiti ovaj program dan prije podnošenja zahtjeva. Doista želite da poljski poljoprivrednik ne primi izravna plaćanja? Sve ukazuje na činjenicu da nećete imati vremena provjeriti ovaj program", prozvao je Artur Dunin iz PO ministra Krzysztofa Jurgiela.

Sejm (donji dom poljskog parlamenta) je odlučio: zahtjeve za izravna plaćanja podnosit će se samo putem interneta!

Vlada je uvjerena da će prije nego što će nova aplikacija stupiti na snagu provesti široku informativnu kampanju koja će poljoprivrednicima objasniti kako podnijeti zahtjeve od 15. ožujka, a djelatnici ARiMR-a će im pomoći da ih ispune.

Ministar poziva na mir

To nije uvjerilo zastupnike Poljske narodne stranke, koji tvrde da takva iznenadna promjena načina podnošenja prijava može dovesti do katastrofe.

"Nije smisao da poljoprivrednik sjedi u agencijskom uredu za računalom sa zaposlenikom i popunjava aplikaciju, a to bi lako mogao učiniti kod kuće. Budući da takvo jamstvo ne postoji, ne preporučujem klubu da podrži ovaj projekat", izjavio je Mirosław Maliszewski.

"Želio bih ohrabriti gospodina Dunina i posebno članove Poljske narodne stranke i preporučiti kupnju termometara kako ne bi došlo do groznice. Gospodo, već tri godine najavljujete da u 2016. godini neće biti subvencija, da neće biti 2017., kažete da nema nikakvog avansa, a istodobno ste preuzeli sustav koji zahtijeva i treba popraviti. I to činimo. Od 15. siječnja program će biti podvrgnut takozvanom testiranju, a sustav će biti pokrenut 14. ožujka. Tako da tražim mir", rekao je ministar Krzysztof Jurgiel.

Foto: nito/bigstockphoto.com


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!