Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tahal group
  • 02.09.2015. 11:55

Izraelci nas uče navodnjavanju

U Virovitičko-podravskoj županiji gradi se najveći sustav navodnjavanja u Hrvatskoj. Radove u Sopju obišli su i predstavnici jedne izraelske tvrtke specijalizirane za takve projekte.

Foto: icv.com.hr
  • 559
  • 143
  • 0

Navodnjavanje poljoprivrednih površina bila je tema trodnevnog boravka izraelske konzultantske tvrtke Tahal group u tri hrvatske županije.

Na sastanku u Virovitici, nazočni su bili virovitičko-podravski dožupan Zdravko Dijaković, pročelnik Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU, Tugomir Majdak te ravnatelj Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Vidre, Tomislav Petric. Zamjenik župana goste je upoznao sa stanjem u poljoprivredi, kao i sustavom navodnjavanja na području te županije.

Izraelci su u Sopju pogledali gradilište najvećeg sustava navodnjavanja u Hrvatskoj

Nakon sastanka prisutni su se uputili u općinu Sopje gdje traju radovi na gradnji prve faze sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška, pomoću kojega će se navodnjavati oko 1.200 ha poljoprivrednih površina. Također, u Sopju su posjetili i dva poljoprivredna gospodarstva s područja te općine, koja će također koristiti budući sustav navodnjavanja. Riječ je o OPG-ima Ivana Šantaka i Željka Šebalja.

Sustav navodnjavanja pokrenut će i poljoprivredu i gospodarstvo

Načelnik općine Sopje Josip Granjaš, tom je prigodom goste iz Izraela, upoznao sa specifičnostima poljoprivredne proizvodnje te općine koja ima 2750 stanovnika i 716 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, strategija koje se temelji na razvoju poljoprivrede i ruralnog razvoja. Tome će uvelike pridonijeti i završetak gradnje sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška, koji će predstavljati značajan pomak u smislu razvoja poljoprivrede kao i otvaranja novih radnih mjesta.

Gradnja toga, najvećeg sustava za navodnjavanje u Hrvatskoj, realizira se u suradnji s Hrvatskim vodama. Vrijednost projekta je oko 60 milijuna kuna. Virovitičko-podravska županija osigurala je još 26 milijuna kuna za nastavak izgradnje. Cilj je do kraja 2020. godine, sustavima za navodnjavanje pokriti 20% ukupnih poljoprivrednih površina te županije.

Teško prihvaćamo da proizvodnje nema bez navodnjavanja

U Hrvatskoj se od 206 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, trenutno navodnjava samo 1% površina, što nas po tom pitanju, svrstava među najlošije članice Europske unije. Gosti iz Izraela susjereli su se i s pretstavnicima Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.

Foto: icv.com.hr


Tagovi

Sustav navodnjavanja Izrael Tahal group Virovitica Zdravko Dijaković Tugomir Majdak Virovitičko-podravska županija Vidra Timislav Petric Sopje Ivan Šantak Željko Šebalj Josip Granješ Kapinci-Vaška Hrvatske vode Vukovarsko-srijemska županija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo