Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 25.10.2017. 13:00

Izostala podrška produženju dozvole za glifosat

Prijedlog Europske komisije o produljenju dozvole za glifosat u Europskoj uniji na još 10 godina nije uspio pridobiti dovoljnu podršku država članica.

Foto: Bigstockphoto/Banprik
  • 607
  • 51
  • 0

Prijedlog Europske komisije o produljenju dozvole za glifosat u Europskoj uniji na još 10 godina nije uspio pridobiti dovoljnu podršku država članica.

Naime, na današnjem sastanku u Bruxellesu u početnom krugu glasovanja na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu 16 država članica glasovalo je za obnovu (Bugarska, Danska, Češka, Estonija, Irska, Španjolska, Cipar, Latvija, Litva, Mađarska, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Finska i Ujedinjena Kraljevina), što nije bilo dovoljno za prikupljanje kvalificirane većine koja mora uključivati 65% građana EU-a.

Njemačka i Portugal ostale se suzdržane dok su Belgija, Grčka, Hrvatska, Francuska, Italija, Luksemburg, Malta, Austrija, Slovenija i Švedska glasovale protiv obnove dozvole za glifosat.

Hrvatski eurozastupnik Davor Škrlec smatra kako je na ovakvu odluku utjecalo jučerašnje usvajanje rezolucije Europskog parlamenta o prigovoru na produljenje dozvole za glifosat u Europskoj uniji.

"Neobvezujućom rezolucijom jučer smo pozvali Europsku komisiju da ne produljuje dozvolu za kontroverzni herbicid na još 10 godina, već da poduzme sve potrebne mjere za postupnim prestankom korištenja glifosata do 2022. godine kada ćemo prihvatiti već dostupne alternative toksičnim herbicidima koje su održive i sigurnije za zdravlje ljudi i životinja. Sljedeći datum sastanka Komisije i država članica je nepoznat, ali sigurno će biti vrlo brzo imajući na umu kako dozvola za glifosat u Europskoj uniji istječe 31. prosinca", rekao je Škrlec.

Foto: Bigstockphoto/Banprik


Tagovi

Glifosat Davor Škrlec


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).