Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o poljoprivredi
  • 26.02.2015. 20:00

Iznosi potpora do 50 tisuća kuna izuzeti od ovrhe!

U slučaju da se ovrha provodi nad sredstvima koja se dodjeljuju korisnicima po osnovi mjera poljoprivredne politike, od ovrhe je izuzet iznos u visini do 50.000,00 kuna.

Foto: depositphotos.com,
  • 4.975
  • 702
  • 0

Vlada RH usvojila je Zakon o poljoprivredi koji regulira široko područje provedbe mjera poljoprivredne politike, koje je do sada bilo propisano s više od deset zakona.

Novim zakonom, koji je upućen u Sabor, među brojnim novinama, propisana je odredba vezana uz izuzeća od ovrhe, dok su druga važna novina odredbe vezane uz doniranje hrane za ljude i hrane za životinje. Odredbom vezanom za ovrhe definirano je da će iznos sredstava koja se dodjeljuju korisnicima, poljoprivrednim proizvođačima, bit izuzet od ovrhe do 50.000,00 kuna.

Na ovaj način i ovom mjerom, Ministarstvo poljoprivrede želi zaštititi veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji primaju potpore manje od ovog iznosa te olakšati njihovo poslovanje, izjavio je ministar Tihomir Jakovina.

Doniranje hrane za ljude i životinje

Druga važna novina Zakona o poljoprivredi su odredbe kojima se definira doniranje hrane za ljude i hrane za životinje u Republici Hrvatskoj, sa ciljem sprječavanja uništavanja velikih količina hrane, zaštite okoliša i pomoći krajnjim primateljima.

"Sustav doniranja hrane po prvi put se regulira u Hrvatskoj i dobio je veliku podršku svih ministarstva, građanskih inicijativa i javnosti", ističe ministar Jakovina. Ministarstvo poljoprivrede očekuje da će nakon usvajanja Zakona u Hrvatskom saboru početi i izrada Pravilnika kojim će striktno biti propisano da hrane koja se donira, mora biti zdravstveno ispravna, sigurna i kvalitetna odnosno, definirat će se pravila i način po kojem će se hrana moći donirati.

800 milijuna eura godišnje

"O bacanju hrane i nemogućnosti doniranja nekoliko puta smo razgovarali i na Vijeću ministara. Europska komisija želi smanjiti rasipanje hrane, jer milijuni tona godišnje završe u kantama za smeće samo na području EU, što predstavlja socijalni, moralni i ekološki problem. Na razini EU ne postoji jedinstvena uredba koja regulira ovo područje, već je reguliranje prepušteno nacionalnom zakonodavstvu", rekao je ministar Jakovina.

Zakonom o poljoprivredi uspostavlja se i pravni okvir za povlačenje oko 800 milijuna eura godišnje iz dva europska fonda za sve mjere poljoprivredne politike. Samo za provedbu novog programa izravnih potpora, Republika Hrvatska ima na raspolaganju u razdoblju od 2015. do 2020. godine, što predstavlja financijsko razdoblje od 2016. do 2021. godine, maksimalno 2,5 milijardi eura, od čega će iz EU proračuna biti osigurano 1,5 milijardi eura ili oko 60%.

Objedinjavanje poljoprivredne inspekcije

"Ministarstvo poljoprivrede povećalo je omotnicu za izravna plaćanja na 423 milijuna eura u odnosu na iznos iz Ugovora o pristupanju od 373 milijuna eura, što je povećanje za više od 13% ili 50 milijuna eura. Cilj Ministarstva poljoprivrede, još od 2012. godine, bio je povećanje omotnice za izravna plaćanja, jer je prema odredbama Ugovora o pristupanju, omjer izravnih plaćanja i ruralnog razvoja u Hrvatskoj 54:46, dok na razini proračuna EU više od 70% sredstava ide u izravna plaćanja", poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Jedna od važnih novina novog Zakona je i objedinjavanje poljoprivredne inspekcije. Naime, do sada je unutar Ministarstva poljoprivrede bilo nekoliko inspekcija, primjerice stočarska, vinarska, inspekcija o kakvoći hrane i na taj će način biti objedinjeno postupanje i napravljena dodatna racionalizacija.

Foto: depositphotos.com, @vision.si


Tagovi

Zakon o poljoprivredi Izuzeće od ovrhe Doniranje hrane Tihomir Jakovina Građanske inicijative Zdravstveno ispravna Vijeće ministara Europska komisija Ekološki problem Nacionalno zakonodavstvo Europski fondovi Financijsko razdoblje Omotnica


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.