Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • In memoriam
  • 12.03.2019. 09:00
  • Zadarska, Benkovac

Iznenada preminuo omiljeni agronom Željko Katuša: Ostavio neizbrisiv trag u poljoprivredi

U njegovu duhu odrastao je i nastanio se čovjek-humanist, kaže Goran Ražnjević. Posljednji oproštaj od Željka Katuše bit će danas u utorak, 12. ožujka, u 15.30 sati na Gradskom groblju Benkovac.

Foto: Arif Sitnica
  • 1.462
  • 169
  • 0

Iznenada u 56. godini u Benkovcu je preminuo poznati agronom Željko Katuša. Bio je najbolji student svoje generacije na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. “Otac Bude iša' je raditi u Austriju da bi se Željko i tri mu sestre mogli školovati, podsjeća Željkov kolega", poznati agronom mr. sc. Marijan Tomac.

Kao diplomirani inženjer agronomije Katuša je karijeru započeo u PK Zadar kao tehnolog u vinogradarskoj proizvodnji.

Ranjen kod Budaka

Nepune dvije godine potom dragovoljno se uključio u Domovinski rat. Obitelj je morala u progonstvo, a Željko je ostao da bi na benkovačkom području sudjelovao u obrani. Ranjen je kod mjesta Budak 3. studenoga 1991., na dužnosti zapovjednika voda i zamjenika zapovjednika satnije. Godine 1992. prekida bolovanje i počinje raditi kao komercijalist u Plodinama. Iako, narušenog zdravlja nakon ranjavanja, sudjeluje u oslobodilačkoj Oluji, a potom od 1995. do 2003. godine radi u Badelovoj vinariji Benkovac kao tehnolog, tehnički direktor i predsjednik uprave.

Tijekom njegovog rada u Vinariji započeli su istražni radovi za sadnju 100 hektara vinograda na kršu u Korlatu.

Prvi pročelnik poljoprivrede Zadarske županije

Katuša je bio i prvi pročelnik za poljoprivredu Zadarske županije. Pod njegovim vodstvom realizirani su brojni projekti među kojima i sustav za navodnjavanje Baštica u vrijednosti od 25 milijuna kuna. Podignut je rasadnik Piket gdje su povrćari su dobili kvalitetne presadnice što je bila garancija za kvalitetnu povrćarsku proizvodnju.

Ništa manje važno nije niti sufinanciranje nabavke sadnica voća, vinove loze i maslina uz pomoć jedinica lokalne samouprave što je rezultiralo obnovom voćarstva, vinogradarstva i maslinarstva nakon Domovinskog rata.

Nemjerljiv doprinos ravnokotarskom vinogradarstvu

Dao je nemjerljiv doprinos razvoju vinogradarstva u Ravnim kotarima, jedan je od organizatora Vinfesta u Benkovcu, a kad je prije dvije godine dobio priznanje “Stjepan Bulić” za životni doprinos  unapređenju vinogradarstva  Željko je rekao: “Ovo priznanje posvećujem i dijelim sa svim vinogradarima i vinarima Ravnih kotara koji su nas svojim uspjesima sve učinili ponosnim”.

Takav je Željko Katuša. Častan, pošten, vrijedan, sposoban ali i samozatajan. Omiljen pa je na prvim neposrednim izborima velikom većinom glasova u prvom krugu izabran za gradonačelnika Benkovca. Ali, narušenog zdravlja kao posljedicom ranjavanja u ratu  i s dijagnozom PTSP-a, koju nikada nije spominjao, a kamoli da bi se na bolest izgovarao, u stresnoj dužnosničkoj ulozi, po vlastitoj procjeni, nije mogao dati doprinos kakav je želio pa je podnio ostavku. "Razlog mog odlaska je moje zdravstveno stanje koje mi ne dozvoljava potrebnu predanost ovom odgovornom i zahtjevnom poslu. Ispričavam se svim svojim članovima stranke i biračima jer sam, ne svojom voljom, iznevjerio njihova očekivanja.“, rekao je tada Željko Katuša.

Između ostalog, bio je i predsjednik Upravnog vijeća županijske Agencije za ruralni razvoj, predsjednik HNK Velebit. Smrt ga je zatekla na dužnosti pročelnika za gospodarstvo Upravnog odjela za gospodarstvo, društvene i komunalne djelatnost Grada Benkovca.

Čovjek iznad svega

"Željko, bio si dobri duh naše gradske uprave, tvoja beskrajna dobrota i tvoj lik ostaje s nama. Uvijek ćemo te se sjećati i nositi u našim srcima“, obznanjuju  njegove kolege s posla. “U njegovu duhu odrastao je i nastanio se čovjek-humanist!” , poručuje Goran Ražnjević, predsjednik uprave hotelijesko-turističke tvrtke Ilirija  iz Biograda na moru. “Laka mu hrvatska gruda. Njegov doprinos ravnokotarskoj poljoprivredi ostat će neizbrisiv”, oproštajne su riječi Marijana Tomca

Katuša je živio u skladnom braku sa suprugom Marinom. Stvorili su obitelj - četiri sina: Šimu, Josipa, Zvonimira i Ivana, te  kćer Katarinu. Samo smrt je Željka mogla odvojiti od njegovih najmilijih. Najbolji student, uspješan agronom, dragovoljac, dužnosnik … Pravi prijatelj. Domoljub. Pošten i častan čovjek iza kojega ostaje puno dobroga. Puno, puno više od sjećanja.

Posljednji oproštaj od Željka Katuše bit će danas u utorak, 12. ožujka, u 15.30 sati na Gradskom groblju Benkovac.


Tagovi

Željko Katuša Benkovac Posljednji ispraćaj


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]