Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 06.07.2022. 10:30
  • Brodsko-posavska, Donja Vrba

Izgorjelo polje pšenice - i to zbog opuška cigarete?

Nastala je materijalna šteta od više tisuća kuna, a policija traga za počiniteljem ovog kaznenog djela.

Foto: Depositphotos/Stockr (ilustracija)
  • 3.728
  • 530
  • 0

Tijekom vikenda u Općini Donja Vrba dogodio se požar na polju pšenice, te je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna, a ozlijeđenih osoba nije bilo, objavila je Policijska uprava brodsko-posavska.

"Policijski službenici su u suradnji s inspektorom Inspekcije zaštite od požara i civilne zaštite izvršili očevid, te je utvrđeno da je uzrok djelovanje gorive tvari – opušak cigarete", navode iz policije.

Kako kažu, tragaju za počiniteljem ovog kaznenog djela.

Još jedan požar

Na području Brodsko-posavske županije unazad tri dana dogodio se još jedan ovakav događaj. Gorjela je šuma na na području Općine Nova Kapela pri čemu je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna.

"U ovom događaju nije bilo ozlijeđenih osoba, a policijski službenici nastavljaju daljnji rad i tragaju za počiniteljem radi utvrđivanja okolnosti nastanka požara", navode iz PU.

U cilju sprječavanja ovakvih događaja iz policije pozornost skreću na sljedeće:

Spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije.

Požar u žetvi: Postavite iskrolovce, nosite S aparat, osigurajte traktor s plugom

Mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti.

Kada mjesto paljenja smijete napustiti?

Tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje pet metara.

Spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijeva­njem vodom, smije napustiti to mjesto.

Zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću. Kao i u šumi i na udaljenosti 200 metara od nje spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem.

Ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja.

Kazna do 150.000 kuna

Također napominju da je temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja ga izazove propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Istim je propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod onih na otvorenom prostoru, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna. Propisana je i novčana kazna u iznosu od 1.000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi njegov nastanak ne dostavi sve informacije o njemu.

Požar na farmi: Izgorjele životinje, dio uspjeli spasiti vatrogasci

Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Obavijestite vatrogasce na broj 193

S obzirom da mala vatra može imati velike posljedice, iz policije apeliraju na sve građane da se pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju ju upaljenu bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš.

"Ako dođe do nekontroliranog širenja vatre odmah obavijestite vatrogasce na broj 193, policiju na broj 192 ili Službu civilne zaštite na broj 112", zaključuju iz PU brodsko-posavske.


Tagovi

Požar Požar na otvorenom prostoru Policija Kazneno djelo Izgorjela pšenica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]