Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izgradnja akumulacije
  • 01.06.2023. 16:30
  • Virovitičko-podravska, Dolci

Izborili se za svoje šume i zemljišta: Hrvatske vode privremeno odustale od gradnje Marijanca

Mi ćemo se i dalje boriti da se privremeno odustajanje pretvori u trajno jer svoje šume i svoju zemlju ne želimo dati, kažu mještani naselja Dolci.

Foto: Goran Gazdek
  • 1.434
  • 125
  • 0

Na inicijativu i uz nazočnost virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, u prostorijama gradske uprave Orahovice održan je sastanak na temu projekata izgradnje akumulacije i retencije Marjanac i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Nazočili su mu i direktor Hrvatskih voda Vodnogospodarske ispostave za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević, kao predstavnik investitora izgradnje akumulacije i retencije Marjanac, predstavnici Mjesnog odbora naselja Dolci na čelu s predsjednikom Mariom Gubeljakom te gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

Sastanak je sazvan nakon iskazanog nezadovoljstva mještana činjenicom da bi im zbog gradnje bila oduzeta imovina – šume i zemljište. Retencija i akumulacijsko jezero bili bi podignuti stotinjak metara od glavne seoske ceste. Projekt je upisan u prostorno planske dokumentacije te županije i Grada Orahovice još 2006. godine u vrijeme mandata tadašnjeg župana Tomislava Tolušića i gradonačelnika Josipa Nemeca, a da o tome nitko za sve to vrijeme nije kontaktirao s mještanima.

Nitko im nije rekao za planove

Hrvatske vode i Virovitičko-podravska županija učinili su sve da glas o namjerama gradnje ne dođe do mještana na vrijeme pa je oglas o "obilježavanju parcelacijskih linija“ koji se trebao održati 7. i 8. prosinca, objavljen sitnim slovima i brojkama u nedjelju u Večernjem listu 5. prosinca 2021. na sportskoj stranici ispod slika nogometaša Marka Livaje i Brune Petkovića.

Mještani uputili prigovor i prikupili 609 potpisa protiv nasilnog oduzimanja zemlje

Sudionici sastanka su zajedno sa stanovnicima obišli i lokaciju planiranog zahvata. "Župan je bio inicijator već nekoliko sastanaka na ovu temu, pa tako i ovog, iako Virovitičko-podravska županija nije investitor projekta, a sve u cilju iznalaženja rješenja prihvatljivog svim dionicima“, priopćili su iz njegovog ureda.

Zaključak investitora Hrvatskih voda je da su retencija i akumulacija Marjanac od velikog značaja za zaštitu od štetnog djelovanja voda na nizvodnom području i dio su planiranog sustava zaštite od poplava za naselja Bokšić Lug, Bokšić, Zokov Gaj, Bankovci i Beljevina, te da će uložene žalbe i sudski sporovi značajno produljiti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Posljedično i realizaciju projekata.

Izjasnili su se da će u interesu realizacije projekta privremeno obustaviti postupak izvlaštenja pokrenut pred upravnim tijelom ove županije, a zaključak i dogovor svih sudionika sastanka, uključujući i stanovnike, je da će svako buduće predloženo rješenje, prije nego se poduzme bilo koja aktivnost, biti prezentirano prije svega mještanima naselja Dolci.

Nadamo se da će biti onako kako su rekli 

Stanovnici su zadovoljni razvojem ove nevjerojatne priče i reakcijom javnosti, zahvaljuju županu Androviću što pokazuje interes da se problem riješi u njihovu korist i nadaju se da na razgovor nije došao s figom u džepu.

"Zadovoljni smo da su uvidjeli grešku. Nadamo se i vjerujemo da će biti sve onako kako su rekli. Mi ćemo se i dalje boriti da se privremeno odustajanje pretvori u trajno jer svoje šume i svoju zemlju ne želimo dati“, izjavio nam jedan od mještana. dodajući da će razmotriti mogućnost pokretanje inicijative da se službenim putem, kako je usvojen, izmijeni prostorni plan to jest obriše onaj dio koji predviđa gradnju retencije i akumulacije na njihovoj imovini.


Tagovi

Dolci Izgradnja akumulacije Prosvjed mještana Hrvatske vode Oduzimanje imovine Privremeno odustajanje


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.