Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izgradnja akumulacije
  • 11.04.2023. 16:30
  • Virovitičko-podravska, Dolci

Mještani uputili prigovor i prikupili 609 potpisa protiv nasilnog oduzimanja zemlje

Projekt gradnje priprema se 16 godina, a da nas nitko za sve to vrijeme nije pitao želimo li mi prodati tu zemlju ili ne. Dostava rješenja Općinskog suda o provedbi geodetskog elaborata je prvi neposredni kontakt s vlasnicima i posjednicima zemljišta, kažu.

Foto: Goran Gazdek
  • 5.300
  • 426
  • 0

Mještani sela Dolci pokraj Orahovice prikupili su 609 potpisa kojima traže zaustavljanje nasilnog oduzimanja šuma i polja za potrebe gradnje akumulacije i retencije Marijanci. Dostavili su ih Hrvatskim vodama, Skupštini Virovitičko-podravske županije, županu Igoru Androviću i gradonačelniku Orahovice Saši Risteru.  

Kao što smo pisali, retencija i akumulacijsko jezero Marjanac bili bi podignuti nekih stotinjak metara od glavne seoske ceste. Projekt je upisan u prostorno planske dokumentacije Virovitičko-podravske županije i Grada Orahovice još 2006. godine i vrijeme mandata tadašnjeg župana Tomislava Tolušića i gradonačelnika Josipa Nemeca.

Retencija je površine četiri, a akumulacije 25,7 hektara što građevinskog što šumskog područja. Hrvatske vode posjeduju pravomoćne lokacijske dozvole temeljem kojih su izrađeni geodetski elaborati parcelacije zemljišnih čestica, a ishođenje građevinskih dozvola je u postupku.

Ne žele prodati svoju zemlju 

Dolčani, međutim, ne žele prodati svoju zemlju, organizirali su više prosvjednih skupova i sastanaka s kojih su odgovornima poručivali da će je braniti i životom ako treba, a redovno se sastaju i dalje u nakani da ostanu nepokolebljivi i jedinstveni.

Počeo proces izvlaštenja, mještani protiv gradnje akumulacije: Ne damo svoju zemlju!

U selu postoji tek jedan pritok kojeg zovu Suhi potok (na naslovnoj fotografiji) jer vode u njemu ima tek zimi i u rano proljeće dok je preko cijele godine prazan zbog čega su ga stariji mještani nazvali suhim.

Nakon što je Općinski sud u Virovitici, stalna služba u Slatini, Zemljišnoknjižni odjel u Orahovici rješenjem dopustio promjene u zemljišnoknjižnim ulošcima uložili su i prigovore kojima ne dozvoljavaju novu parcelizaciju za svojoj zemlji i zahtijevaju da se vrati u prijašnje stanje.

U obrazloženju tvrde da projekt gradnje akumulacije i retencije nema smisla zbog neistinito utvrđenih podataka na kojima se temelji. U svim geodetskim izmjerama, naime, od one prve 1781. do danas ne prikazuje se nikakav vodotok, kanal, stajaća ili tekuća voda, a ne bilježi ih niti jedna vojna topografska karta.

"Nisu ih, prema neposrednom zapažanju, primijetili ni djedovi naših djedova, a ne vidimo ih ni mi danas. Prema rezultatima matematičkog izračuna i nestručna osoba može zaključiti da slivno područje širine od svega nekoliko stotina metara i dužine do dva kilometara ne može prikupiti niti za najvećeg nevremena dovoljno vode da bi se ovdje pojavila bujica ili tekuća voda, pa ni na nekoliko sati“, obrazlažu Dolčani.

Projekt se priprema 16 godina

Indikativna je i činjenica da ni u geodetskom elaboratu za provedbu lokacijske dozvole za uređenje bujičnog kanala nisu navedeni vodotoci. Unatoč tome Hrvatske vode su ishodile lokacijsku dozvolu.

"Ono što stoljećima nitko nije vidio i što mi danas ne vidimo Hrvatske vode i njihove stručne službe vide  - neuređen bujični kanal koji je nužno urediti i izgraditi vodne građevine poput brane i korita kanala“, navodi se u dopisu.

Dostava rješenja Općinskog suda o provedbi geodetskog elaborata je prvi neposredni kontakt s vlasnicima i posjednicima zemljišta na kojem se dioba parcelacija provodi.  

"Projekt gradnje priprema se 16 godina, a da nas nitko za sve to vrijeme nije pitao želimo li mi prodati tu zemlju ili ne. Ovo je prva službena mogućnost kojom nam je realno, istinito i stvarno prezentiran namjeravani zahvat, pa na to ovim prigovorom možemo i službeno uložiti svoje protivljenje i nezadovoljstvo“, kaže nam mještanin Matija Čačinović.


Tagovi

Izgradnja akumulacije Hrvatske vode Prigovor Selo Dolci Ne daju zemlju Peticija Prosvjed


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.