Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna komora
  • 17.11.2017. 12:00

Izbori u HPK, plaćanje članstva podijelilo poljoprivrednike

Do kraja godine održat će se izbori za predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore.

Foto: Pixsell/Marko Mrkonjić
  • 1.558
  • 149
  • 0

Po novi mandat na čelu Hrvatske poljoprivredne komore kreće čelni čovjek Matija Brlošić. U utrku ovoga puta ulazi u ozračju Zakona o HPK koji vraća obvezu plaćanja članstva ukinutu 2012. za mandata ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

"Komora je institucija, a institucija je potrebna poljoprivrednicima. Ako RH poljoprivreda iz EU-a dobiva 3,5 milijardi kuna izravnih plaćanja, nije li potrebno i opravdano da u Bruxellesu ima svoje predstavnike?! Tolika sredstva na to nas obvezuju, no to iziskuje i visoku članarinu u CC-u, česte odlaske u Bruxelles, putne troškove, nekoga tko zna jezike i dr. Potrebna je ozbiljnost jer iz EU proračuna za poljoprivredu ide čak 40%. Nadalje, netko treba prisustvovati sastancima u Zagrebu. Trenutno radimo na više zakona poput onih o zemlji, nepoštenoj trgovačkoj praksi, OPG-ovima... gdje je uvažen dio naših prijedloga", rekao je Brlošić za glasslavonije.

Nacrt prijedloga Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori

Kako im je otkrio, nakon ukidanja plaćanja članstva broj članova Komore sa 170.000 pao je tek na 1.000. Istovremeno je pao i prihod sa 7 do 8 milijuna kuna na par stotina tisuća kuna. Mandat, inače, traje četiri godine, a Brlošić im je rekao da je u HPK volonter uz naknadu od 5.000 kuna.

Vraćanju obveznog članstva protivi se Udruga OPG-ova Život na čijem je čelu Antun Laslo koja će se žaliti europskim institucijama dođe li do njegova vraćanja.

"Nemamo ništa protiv institucije, no ona treba počivati na dobrovoljnosti. Obveznost članstva još je jedan, politički stvoren namet. Imamo i previše davanja da bi se ovako uhljebljivalo još više administracije", zaključio je za Glas Slavonije Antun Laslo.

Foto: Pixsell/Marko Mrkonjić


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna komora Matija Brlošić Antun Laslo HPK Udruga OPG-ova Život


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]