Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz iz Ukrajine
  • 05.09.2022. 15:00

Iz Ukrajine isplovio najveći konvoj sa žitaricama: Gdje završavaju kukuruz i pšenica?

Od sporazuma 22. srpnja kojem su posredovale Turska i UN morskim je putem izvezeno 2 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda

Foto: Depositphotos/sarymsakov
  • 3.520
  • 235
  • 0

Najveći konvoj od 13 brodova za prijevoz žitarica, s 282.500 tona poljoprivrednih proizvoda poslan je jučer iz tri ukrajinske luke na strana tržišta.

Teret namijenjen osam zemalja ukrcan je u crnomorskim lukama Odesa, Chornomorsk i Pivdennyi. One su, kako znamo, bile potpuno blokirane ruskom invazijom sve do sporazuma 22. srpnja u kojem su posredovali Ujedinjeni narodi i Turska.

Do sada isplovilo 86 boroda 

Od tada je izvezeno ukupno 2 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda, objavio je na svom Twitteru ministar infrastrukture Ukrajine Oleksandr Kubrakov.

Prema dosadašnjem dogovoru, iz ukrajinskih je luka isplovilo 86 brodova s robom koja je upućena u 19 zemalja

Najviše robe završi u Turskoj 

Glavna odredišta za izvoz ukrajinske pšenice i kukuruza bila je Turska, navodi Agrarheute. Do 26. kolovoza od 36 isplovljena broda, njih 16 je bilo namijenjeno turskim kupcima. Druge zemlje u koje je otišao ukrajinski kukuruz bile su Italija, Irska, Iran, ali i Južna Koreja pa čak i Rumunjska i Njemačka.

Osim u Tursku, pšenica je otišla u Egipat, Izrael, Rumunjsku, Džibuti te u Sudan.

Dva incidenta 

Treba napomenuti i da su se posljednjih tjedan dana dogodila dva incidenta s kvarom brodova koji su prevozili robu iz Ukrajine. 

Prvo se u četvrtak zbog kvara na kormilu teretnjak koji je prevozio 3.300 tona kukuruza iz Ukrajine nasukao u Bosporu, a drugi se dogodio u subotu kada se na jednom od plovila dogodio kvar na motoru. 


Tagovi

Konvoj Prijevoz žitarica Ukrajinski kukuruz Ukrajinska pšenica Koridor za žitarice Izvoz Turska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]