Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čomborje 1
  • 16.08.2022. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Novi Senkovac

Iz kanala se širi nesnosan smrad, opetovano zvali Hrvatske vode, ali reakcije nema

I stanovnici i mi taoci smo postojeće situacije, kažu iz tvrtke NutriS Farm d.o.o. koji su uputili i dopis Upravi vodnog gospodarstva pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Foto: NutriS Farm
  • 655
  • 74
  • 0

Kanal "Čomborje 1" već je neko vrijeme izvor nepodnošljivog smrada koji narušava kvalitetu života i rada u Novom Senkovcu, a stanovnici kao i mi, taoci smo postojeće situacije, reagirali su iz tvrtke NutriS Farm d.o.o.

Kako objašnjavaju, naslijedili su ga kupnjom zemljišta propale svinjogojske farme na kojem se danas nalazi njihova tvornica. Međutim, iako na zemljištu njihove tvrtke, kanal je u vlasništvu Hrvatskih voda koje su jedine nadležne za njegovu sanaciju.

"Upozorili su nas da ne smijemo samostalno pristupiti sanaciji kanala pod prijetnjom kazne propisane zakonom te smo im se nekoliko puta obratili ističući hitnu potrebu sanacije", naglašavaju navodeći i da su dvaput organizirali ispumpavanje tekućeg mulja iz kanala, jer je to bio uvjet Hrvatskih voda koje su nakon toga trebale krenuti s izmuljivanjem, odnosno sanacijom.

"Do današnjeg dana niti jedan stroj nije stigao na lokaciju, niti smo dobili konkretnu informaciju kada bi radovi mogli početi", upozoravaju. 

Kažu i da su osigurali smo sve preduvjete za čišćenje te s vlasnikom parcele na zapadnoj strani kanala uklonili ljetinu, a u kontaktu su s višim vodoprivrednim inspektorom. 

"S obzirom da unatoč našim ponovljenim zahtjevima, Hrvatske vode do danas nisu ništa poduzele kako bi se problem riješio, uputili smo dopis Upravi vodnog gospodarstva pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, koja im je nadležno i nadređeno tijelo, zamolili za pomoć te naglasili da ćemo biti prisiljeni sami sanirati kanal, iako nam to zakon ne dozvoljava", ogorčeni su iz tvrtke. 

Naglašavaju i da NUTRIS d.o.o. posluje u skladu sa zakonom i važećim propisima te čvrsto vjeru da nitko nije iznad zakona. No, u ovom slučaju smatraju da je postojeće stanje neodrživo i da je njihova dužnost i odgovornost poduzeti ono što je potrebno da bi susjedima, omogućili normalan i kvalitetan život, kao i normalne uvjete rada za naše zaposlenike.

Iako su loše stanje kanala zatekli kakvo jest, svjesni su da ispuštanje oborinskih voda s prometno-manipulativnih površina koje su izgradili i uredili na površini od 20.000 metara kvadratnih dodatno pogoršava već ionako lošu situaciju jer "reaktivira" nataložene naslage na dnu kanala što dovodi do nesnosnog smrada.

Od svinjogojske farme do prve tvornice izolata proteina u Europi

Kako su naveli, nadzor vodoprivrednog inspektora pokazao je da gospodare tehnološkim vodama na zakonom propisan način koji ne narušava kvalitetu života stanovnika, no dok kanal "Čomborje 1" ne bude saniran, problem koji sve muči neće biti riješen.

"Ovim putem još jednom i javno pozivamo Hrvatske vode da saniraju kanal jer su izmuljivanje i nivelacija dna te konačno armirano betonsko oblaganje jedini način da se ukloni neugodan miris i spriječi zadržavanje vode", pozivaju navodeći i da će, dođe li do daljnjeg odlaganja i nepoduzimanja bilo kakve akcije, ovaj gorući problem biti prisiljeni sami riješiti angažmanom specijalizirane tvrtke koja će sanirati kanal.

STANJE SANACIJE KANALA "ČOMBORJE 1" Poštovane stanovnice i stanovnici Novog Senkovca, obraćamo Vam se ovim putem da bi...

Objavljuje NUTRIS.farmPetak, 12. kolovoza 2022.

Tagovi

Kanal Čomborje 1 Smrad Sanacija Hrvatske vode NUTRIS d.o.o.


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

NutriS Farm d.o.o.

Varaždinska 68, 33520 Novi Senkovac, Hrvatska
tel: +385 99 547 6685, e-mail: info@nutris.hr web: http://www.nutris.farm/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?