Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski sud
  • 08.02.2023. 15:00

Iz GMO pravila isključena tehnika uređivanja biljnih gena in vitro

Ekolozi, anti-GM grupe i farmeri rekli su da bi dopuštanje uređivanja gena otvorilo novu, takozvanu GMO 2.0 eru, kako kažu, "na stražnja vrata"

Foto: Depositphotos/mulderphoto
  • 149
  • 28
  • 0

Europski sud donio je presudu po kojoj iz Direktive o GMO isključuje organizme koji su dobiveni primjenom in vitro tehnike mutageneze, a koja se konvencionalno koristi u nizu primjena in vivo i duže je vrijeme dokazano sigurna za korištenje, navode u svom priopćenju.

Dugotrajan proces je započeo 2015. godine kada je grupa francuskih poljoprivrednih udruga podnijela žalbu francuskom sudu. Naveli su da biljne sorte dobivene mutagenezom ne bi trebale biti izuzete od GMO pravila.

Francuski sud je zatražio savjet od Suda EU gdje su konačno iz pravila o GMO isključili organizme dobivene primjenom in vitro tehnike/metode mutageneze.

Naime, in vitro tehnika uređivanja gena znači da se mutageni agensi primjenjuju na biljne stanice, nakon čega se cijela biljka umjetno rekonstituira, oživljava, dok se in vivo mutagena sredstva primjenjuju na cijelu ili dijelove biljke. 

GMO 2.0 era?

No, ekolozi, anti-GM grupe i farmeri, navodi Reuters, tvrde da bi dopuštanje uređivanja gena otvorilo novu, takozvanu GMO 2.0 eru, kako kažu, "na stražnja vrata". 

Bio industrija s druge strane smatra da bi uređivanje gena moglo rezultirati otpornijim i kvalitetnijim usjevima, ali i ponuditi farmaceutskim tvrtkama nove načine borbe protiv bolesti kod ljudi. 


Tagovi

Tehnika uređivanja gena In vitro tehnika GMO Metoda mutgeneze GMO 2.0 era In vivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok željno iščekujemo početak još jednog proljetnog sajma u Gudovcu još malo fotografija iz arhive 😊
#gudovac2024