Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotizacija
  • 20.06.2021. 07:30

Iz Češke stiže robot koji prepoznaje kukce i ciljano ih uništava

Robot prepozna o kakvom se štetniku radi, odredi intenzitet njegove prisutnosti na određenoj biljci ili u određenom redu i u skladu s tim primjenjuje odgovarajuću količinu i vrstu pesticida.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 208
  • 38
  • 0

Znanstvenici s češkog Sveučilišta Mendel u Brnu razvili su prototip robota koji prepoznaje štetne kukce i ciljano ih prska insekticidima. Riječ je o ekološki pogodnijem rješenju za razliku od kemijskog tretiranja usjeva po cijeloj površini.

Za sada ga ispituju u zaštićenim prostorima uzgoja rajčice i paprike. Iako se u njima kontrolira temperatura i vlažnost kako bi se postigao optimalan rast, nije trebalo dugo da se pojave štetnici.

Libor Lenža, član istraživačkog tima kojeg čine stručnjaci s poljoprivrednog, biokemijskog i tehnološkog fakulteta, kaže kako umjetnom inteligencijom prototip robota neprestano poboljšava svoju sposobnost prepoznavanja raznih biljaka i štetnika.

"Morali smo imati ogromnu bazu slika s biljkama i štetnicima u različitim razvojnim stadijima. Naši su učenici tada morali pronaći pojedine insekte na slikama, označiti ih, opisati jesu li odrasli, ličinke ili jaja", pojašnjava rekavši da upravo na temelju toga umjetna inteligencija može naučiti prepoznati što je što.

Prototip, koji je razvijen u suradnji s drugim europskim stručnjacima, sada može prepoznati tri vrste kukaca koji se hrane rajčicom i paprikom. Pokretna ruka s kamerom smještena je na stroju koji nalikuje na kolica, a s njegove zadnje strane se nalaze spremnici s insekticidima.

Radi 24 sata na dan

Programiran je za kretanje po stakleniku zaustavljajući se pored svake biljke koju pregledava pomoću robotske ruke i kamera. Nakon pregleda sve prikupljene informacije sprema u svoju bazu podataka.

"On zna o kakvo se štetniku radi, koliko je intenzivno prisutan na određenoj biljci ili u određenom redu i primjenjuje odgovarajuću količinu i vrstu pesticida u skladu s tim", pojašnjava Lenža dodavši da to uvelike smanjuje količinu kemikalija koje se koriste u poljoprivredi.

S njim se slaže i njegova suradnica Olga Kryštofová, rekavši da robot radi danonoćno pa tako može otkriti zarazu u stakleniku prije nego što eskalira.

"Njegov prototip koji se kreće pomoću satelitskog sustava u budućnosti bi mogao prenijeti podatke na druge strojeve i temeljitije pokriti još veće površine", rekao je član ovog tima, Dalibor Húska, koji radi na istraživačkom i razvojnom aspektu.

"Mreža takvih robota mogla bi komunicirati ne samo međusobno već i s poljoprivrednicima", napomenuo je pojasnivši da je to značajno, jer ako je došlo do zaraze moguće je što prije poduzeti mjere zaštite.

Ovaj je pametni sustav testiran u stakleniku u Španjolskoj, a njegova konačna verzija trebala bi biti komercijalno dostupna poljoprivrednicima za nekoliko godina.

U međuvremenu pogledajte kako izgleda njegov rad:


Tagovi

Robotizacija Robot za prskanje Umjetna inteligencija Zaštita bilja Uzgoj rajčice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]