Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 28.03.2018. 14:25

Istekao vam je ugovor za poljoprivredno zemljište? S općinom sklopite ugovor o privremenom korištenju

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je upute za sklapanje ugovora o privremenom korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta.

Foto: Pixabay/manfredrichter
  • 2.506
  • 169
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je upute za sklapanje ugovora o privremenom korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta. Kako objašnjavaju, jedinice lokalne samouprave odnosno Grad Zagreb mogu sklopiti ugovor o privremenom korištenju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države (novi ugovor) s fizičkim ili pravnim osobama na njihov zahtjev, i to s dosadašnjim korisnicima kojima su istekli ugovori za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države i koji su u mirnom posjedu istog, na rok od dvije godine, odnosno do raspisivanja javnog natječaja.

"Jedinice lokalne samouprave odnosno Grad Zagreb mogu ugovore o privremenom korištenju, koji su sklopljeni na temelju Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Narodne novine", br. 39/13. i 48/15.), a istječu nakon stupanja na snagu novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Narodne novine", br. 20/2018) produljiti (aneks ugovora) na rok od dvije godine, odnosno do raspisivanja javnog natječaja sukladno odredbama ovoga Zakona.

Ministarstvo poljoprivrede će dovršiti zahtjeve koji su podneseni sukladno članku 48. stavku 1. točki a) Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Narodne novine", br. 39/13. i 48/15.) i zahtjeve koji su podneseni sukladno Naputku za postupanje u primjeni odredbe članka 51. stavka 3. Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Narodne novine", br. 53/17.) prema odredbama toga Zakona, a ostali postupci za sklapanje ugovora o privremenom korištenju koji su započeti prema odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Narodne novine", br. 39/13. i 48/15.) se obustavljaju". navode na stranici Ministarstva.

Općine i gradovi započinju s izradom programa raspolaganja zemljištem, uskoro natječaji za zakup?

Podsjećamo, Ministarstvo je prije dva dana najavilo da Općine i gradovi mogu započeti s izradom programa raspolaganja državnim zemljištem. Objavljen je, naime, Pravilnik o dokumentaciji potrebnoj za donošenje programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. 

"Od lokalne samouprave očekujem da odgovorno odradi svoje obveze i zemljište dodijeli kako to zakon određuje, kvalitetnim proizvođačima, a ne mešetarima čiji je jedini cilj zarada od potpora", rekao je tad ministar Tomislav Tolušić


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Zemljište Ugovor Zakup


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!