Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Terra projekti
  • 23.03.2017. 07:30

Ispravni uređaji smanjuju izdatke za pesticide

Redovitim pregledom uređaja za primjenu pesticida utvrđuje se ispunjava li isti sve potrebne sigurnosne, ekološke i zdravstvene zahtjeve!

Foto: leaf/bigstockphoto.com
  • 1.132
  • 54
  • 0

Redoviti pregled uređaja za primjenu pesticida propisan je prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014) i Pravilniku o održivoj uporabi pesticida (NN 142/2012). Strojevi za primjenu pesticida koje koriste profesionalni korisnici pesticida trebali su biti najmanje jednom pregledani do 26. studenog 2016. godine.

Nakon tog datuma ne smiju se koristiti ako nisu pregledani i ako nemaju valjani znak o obavljenom pregledu.

Znak o pregledu izdaje se na razdoblje od tri godine, nakon čega je stroj potrebno ponovno pregledati. Iznimka su novi strojevi za primjenu pesticida, prodani nakon 01.01.2013. godine, koji dobivaju znak o obavljenom pregledu na razdoblje od pet godina od dana kupovine. Za njihov upis u evidenciju potrebno je predočiti račun, izjavu o sukladnosti i tehničke podatke uređaja.

Zašto pregled uređaja?

Redovitim pregledom uređaja za primjenu pesticida utvrđuje se ispunjava li isti sve potrebne sigurnosne, ekološke i zdravstvene zahtjeve. Time se osigurava pravilan rad prskalica i raspršivača, sigurnost i zaštita zdravlja primjenitelja, radnika, ljudi i životinja te zaštita okoliša. Osim koristi sa sigurnosnog i ekološkog aspekta, korištenje tehnički ispravnog uređaja za primjenu pesticida omogućava i pravilno doziranje pesticida prema tehnološkim zahtjevima, smanjenje nepotrebnih gubitaka sredstava i smanjenje izdataka za pesticide.

Tko je obveznik pregleda?

Obveznici pregleda uređaja za primjenu pesticida su svi profesionalni korisnici uređaja za primjenu pesticida. Kategorije profesionalnih korisnika su: obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), tvrtke koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom (zadruge, d.d, d.o.o.), pravne i fizičke osobe koje održavaju javne površine (komunalne tvrtke).

Obveznici pregleda uređaja za primjenu pesticida su svi profesionalni korisnici uređaja za primjenu pesticida!

Pregledu ne podliježu ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i motorni pogon i leđni raspršivači na motorni pogon. Pregledu ne pristupaju i novi uređaji kupljeni nakon 01.01.2013., nego se samo javljaju ispitnoj stanici sa zahtjevom za izdavanje znaka.

Ukoliko vam je potreban pregled prskalice, tvrtka Terra projekti d.o.o. iz Osijeka ima dvije ispitne stanice te preglede prskalica i atomizera obavlja na području cijele Hrvatske.

Kako se pripremiti za pregled?

Na ispitno mjesto prijavljujete se s važećim identifikacijskim dokumentom, OIB-om, MIBPG-om i tehničkim podacima o stroju. Prije pregleda potrebno je temeljito očistiti prskalice i raspršivače iznutra i izvana (koristiti sredstva za čišćenje), te pripremiti stroj na sljedeći način:

  • očistiti sve filtere uređaja, rastaviti mlaznice te ih propiriti ili očistiti mekanom četkicom
  • istrošene mlaznice obavezno zamijeniti; voditi računa da sve moraju biti istog proizvođača i tipa (osim kod raspršivača)
  • provjeriti stanje crpke, pogotovo razinu ulja i tlak u pretkomori
  • provjeriti spremnik, sve cijevi, spojeve, ručice, ventile i usis na pukotine ili curenja
  • provjeriti pravilnu zaštitu kardanskog vratila (sigurnosni lanac i zaštitnu plastiku)
  • spremnik za škropivo mora biti napunjen čistom vodom najmanje do 2/3 njegove zapremnine

Za više informacija o pregledu uređaja za primjenu pesticida, obratite se tvrtki Terra projekti na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: leaf/bigstockphoto.com


Tagovi

Prskalice Pregled Šprice Terra projekti Pravilan rad Doziranje pesticida Strojevi Korisnici Raspršivači


Partner