Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crnomorski sporazum
  • 17.05.2023. 18:00

Isplovio posljednji brod - prevozio je kukuruz: Što je s Crnomorskim sporazumom?

Prema riječima glasnogovornika UN-a, Stephanea Dujarrica, trenutno se na različitim razinama komunicira oko dogovora. "Očito je da smo sada u delikatnoj fazi", komentirao je

Foto: Depositphotos/pješčano sunce
  • 430
  • 23
  • 0

Samo dan prije isteka sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, isplovio je posljednji brod iz jedne od ukrajinskih luka. Kako su objavili Ujedinjeni narodi, riječ je o brodu DSM Capella koji je u Tursku prevozio 30.000 tona kukuruza

Što je produžetkom sporazuma?

Sporazum o sigurnom izvozu potpisan je između Ukrajine, Rusije, Turske i UN-a do 18. svibnja, no još uvijek nije jasno hoće li biti produžen i do kada.  

Prvi je puta između ove četiri strane dogovoren u srpnju 2022., na 120 dana, a kako bi se pomoglo u rješavanju globalne prehrambene krize koja je pogoršana invazijom Rusije na Ukrajinu, jednog od vodećih svjetskih izvoznika žitarica. 

U studenom ga je Moskva pristala produžiti na dodatnih 120 dana, a onda u ožujku na 60 dana. Da bi ga prolongirala i sada, Rusija ima popis zahtjeva vezanih uz njihov izvoz poljoprivrednih proizvoda. 

Prema riječima glasnogovornika UN-a, Stephanea Dujarrica, trenutno se na različitim razinama komunicira oko dogovora. "Očito je da smo sada u delikatnoj fazi", komentirao je Dujarric.

Do sada izvezeno 30,2 milijuna tona

Najveći izvoz tijekom 41. tjedna (8. - 14. svibnja) "koridora za žitarice" odnosio se na kukuruz (50%), pšenicu (28%) i ječam (13%), navodi APK-Inform. Ukrajinski proizvodi isporučeni su u zemlje Azije (Kina, Bangladeš i Turska), Afrike (Egipat, Sudan) i Europe (Španjolska).

Ne može to tako: 12 zemalja oštro o zabrani uvoza iz Ukrajine

Od početka transporta ovim putem, dakle od 1. kolovoza 2022. do 14. svibnja 2023., ukupno je izvezeno 30,2 milijuna tona ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.


Tagovi

Koridor za žitarice Crnomorski sporazum Ukrajinske žitarice Izvoz Rat u Ukrajini Stephane Dujarric Ukrajina Rusija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]