Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva
  • 02.10.2014. 20:50

Isplata 9,34 mil. kn za provedbu naknadne sjetve!

Krenula isplata 9,34 milijuna kuna za pripremu jesenske sjetve na poplavljenim područjima!

Foto: depositphotos.com
  • 675
  • 70
  • 0

Temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske o pomoći poljoprivrednim proizvođačima na području zahvaćenom poplavama za provedbu naknadne sjetve za 2014. godinu, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je naknadu štete poljoprivrednicima s poplavljenih područja Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije.

Temeljem podataka Hrvatskih voda o poljoprivrednim površinama zahvaćenim svibanjskom poplavom, Agencija za plaćanja preklopila je podatke sa satelitskim snimkama ARKOD parcela te ih uparila s poljoprivrednim kulturama koje su poljoprivrednici prijavili u godišnjem zahtjevu za izravnu potporu ove godine, kao i cijenom repromaterijala pojedinačnih kulutra. Nakon provedene analize utvrđeno je da će se naknada štete odnositi na ukupno 3.577 hektara poljoprivrednih površina u tri navedene županije koje obrađuje ukupno 598 poljoprivrednih gospodarstava, a kojima je Agencija isplatila ukupno 9.343.407,93 kuna. Detaljne podatke o isplati po naseljima, broju hektara i poljoprivrednih proizvođača pogledajte u prilogu ispod teksta.

Potpora za ulaganja u obnovu zemljišta

Osim ove mjere, Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će u petak, 03. listopada 2014., biti objavljen natječaj za Podmjeru 5.2 iz Programa ruralnog razvoja – "Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima" za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Ovo je prva mjera iz Programa za ruralni razvoj koja je raspisana i prije odobrenja Programa od strane Europske komisije, a odnosi se na fizičke i pravne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije koje su prijavile štetu Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta i koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva.

"Pozivam proizvođače da se javljaju našim uredima u kojima će moći dobiti sve informacije vezano za natječaj i procedure. Moram podsjetiti da je Ministarstvo poljoprivrede od svibnja do danas kontinuirano plaćalo i vodilo brigu o veterinarskoj skrbi životinja na poplavljenom području, plaćali smo i organizirali tarupiranje i uništavanje korova na površinama, a samo za osiguravanje hranidbe životinja država je platila oko 6 milijuna kuna", izjavio je ministar Jakovina.

Foto: depositphotos.com


Dokumenti


Tagovi

Sjetva Obnova zemljišta Poplave Naknada sjetve PRR Poljoprivredno zemljište APPRRR OPG Tihomir Jakovina Ulaganje Veterinarska skrb ARKOD


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰