Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva
  • 02.10.2014. 20:50

Isplata 9,34 mil. kn za provedbu naknadne sjetve!

Krenula isplata 9,34 milijuna kuna za pripremu jesenske sjetve na poplavljenim područjima!

Foto: depositphotos.com
  • 675
  • 70
  • 0

Temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske o pomoći poljoprivrednim proizvođačima na području zahvaćenom poplavama za provedbu naknadne sjetve za 2014. godinu, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je naknadu štete poljoprivrednicima s poplavljenih područja Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije.

Temeljem podataka Hrvatskih voda o poljoprivrednim površinama zahvaćenim svibanjskom poplavom, Agencija za plaćanja preklopila je podatke sa satelitskim snimkama ARKOD parcela te ih uparila s poljoprivrednim kulturama koje su poljoprivrednici prijavili u godišnjem zahtjevu za izravnu potporu ove godine, kao i cijenom repromaterijala pojedinačnih kulutra. Nakon provedene analize utvrđeno je da će se naknada štete odnositi na ukupno 3.577 hektara poljoprivrednih površina u tri navedene županije koje obrađuje ukupno 598 poljoprivrednih gospodarstava, a kojima je Agencija isplatila ukupno 9.343.407,93 kuna. Detaljne podatke o isplati po naseljima, broju hektara i poljoprivrednih proizvođača pogledajte u prilogu ispod teksta.

Potpora za ulaganja u obnovu zemljišta

Osim ove mjere, Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će u petak, 03. listopada 2014., biti objavljen natječaj za Podmjeru 5.2 iz Programa ruralnog razvoja – "Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima" za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Ovo je prva mjera iz Programa za ruralni razvoj koja je raspisana i prije odobrenja Programa od strane Europske komisije, a odnosi se na fizičke i pravne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije koje su prijavile štetu Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta i koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva.

"Pozivam proizvođače da se javljaju našim uredima u kojima će moći dobiti sve informacije vezano za natječaj i procedure. Moram podsjetiti da je Ministarstvo poljoprivrede od svibnja do danas kontinuirano plaćalo i vodilo brigu o veterinarskoj skrbi životinja na poplavljenom području, plaćali smo i organizirali tarupiranje i uništavanje korova na površinama, a samo za osiguravanje hranidbe životinja država je platila oko 6 milijuna kuna", izjavio je ministar Jakovina.

Foto: depositphotos.com


Dokumenti


Tagovi

Sjetva Obnova zemljišta Poplave Naknada sjetve PRR Poljoprivredno zemljište APPRRR OPG Tihomir Jakovina Ulaganje Veterinarska skrb ARKOD


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]