Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olujno nevrijeme
  • 09.06.2022. 10:30
  • Banja Luka, BiH

Ispalili 129 protugradnih raketa - tuča poharala usjeve i u susjedstvu

Na imanju Vinke Savić u BiH, nevrijeme je nanijelo štete u vrtu, voćnjaku, ali i usjevima kukuruza i drugih žitarica

Foto: Vinka Savić
  • 2.446
  • 332
  • 0

Ni 129 ispaljenih protugradnih raketa nije spriječilo štete na usjevima na području između Banje Luke i Prijedora u susjednoj BiH u noći s utorka na srijedu. U selu Verići, smještenom između ova dva grada, na imanju Vinke Savić, nevrijeme je nanijelo štete u vrtu, voćnjaku, ali i usjevima kukuruza i drugih žitarica.

Iz Protugradne preventive Republike Srpske navode kako je djelovano na području Prijedora, Banjaluke, Gradiške, Laktaša, Prnjavora i Čelinca sve do pet sati ujutro, a da su na cijelom branjenom području zabilježeni jaki olujni udari vjetra s vrlo jakom grmljavinom i pljuskovima.

"Pojava tuče i sutuče u jakim pljuskovima dojavljena je od strijelaca iz Čelića – Velino Selo, Banjaluke – Potkozarje i Laktaša – Slatina", navodi se u priopćenju. 

Strašni sud

I prije nekoliko dana ovo područje, točnije polovicu sela Verići, pogodila je tuča te su padaline od prije preksinoć dodatno ugrozile usjeve.

"Uništeno je što se moglo uništiti. Padala je i tuča i kiša i grmilo i sijevalo, što kaže narod stari strašni sud", kaže nam Vinka.

Samo za gnojivo dali 35.000 KM

Na 35 hektara je njeno domaćinstvo ove godine zasijalo kukuruz, a uzgajaju i druge žitarice, kako bi prehranili goveda na farmi. Obitelj Savić se bavi proizvodnjom mlijeka te posjeduju 80 grla.

"Vrt, voćnjak, šljive i drugo voće - sve je stuklo, a i ono što je ostalo je načeto. Plastenike nije probilo, ali ih je oštetilo kako je udaralo. Od lišća, opalog voća, povaljanog cvijeća, nije se moglo proći dvorištem, sve je završilo na zemlji", dodaje naša sugovornica, podsjetivši da ih je slično nevrijeme pogodilo i 2018. godine.

Prema njenim riječima, mjesna zajednica je zatražila od općinske komisije izlazak na teren i utvrđivanje štete. Vinka će, kaže, zatražiti i savjete agronoma kako bi spasila usjeve.

"Prije 15 dana crv mi je pojeo 15 dunuma kukuruza, ponovo sam presijala, nikli fini i njih je stuklo. Samo za gnojivo sam dala 35.000 KM (135.000 kuna), a gdje je nafta i radna snaga, to i ne računamo, imamo strojeve, ali i u njih se ulaže", dodaje.

Što sad?

Kukuruz, kaže nam, zamijeni za koncentrat za krave. Mjesečno njena farma proizvede 20.000 litara mlijeka koje predaje u mljekaru. Situacija, ocjenjuje, nije najbolja, ali se nada poboljšanju. Uskoro očekuje i dolazak 15 junica iz Češke koje je naručila po cijeni od 4.450 KM (17.100 kuna).

"Puno se ulaže, napravili smo zgrade, kupili strojeve, radimo i ovo se dogodi. Što sad? Dobili smo poticaj za pšenicu, rekli su i za kukuruz zrno dati, ali sve bih i sama isplatila samo da mi led nije pobio. Džaba sve - ovaj da, onaj ubi odozgo", kaže Vinka.

Od kraja svibnja nevrijeme praćeno tučom pogodilo je nekoliko područja u BiH gdje su nanesene velike štete poljoprivrednicima. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Nevrijeme Uništeni usjevi Kukuruz Vinka Savić Verići Tuča


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.