• Poljoprivreda Škotske
  • Škotska

Iskustva škotskih farmera - nikad sva jaja u istu košaru

Posjetili smo škotske poljoprivrednike na poziv tamošnjeg udruženja agrarnih novinara, a na temelju viđenog možemo reći jedna riječ dominira i da je zasigurno njihov zajednički nazivnik. Ona je diverzifikacija. Ili kako bi naši mudri predci rekli - "Nikad sva jaja u istu košaru."

Foto: Mario Relatić
  • 1.051
  • 359
  • 0

Ukupna godišnja vrijednost proizvodnje svih škotskih farmera je 3,25 milijardi eura i ona čini značajan udio u ukupnom škotskom izvozu hrane i pića od 5,6 milijardi eura. Više od 66.000 ljudi je direktno zaposleno u agraru ove sjeverne zemlje Velike Britanije, a procjene kažu da je dodatnih 360.000 radnih mjesta pod direktnim utjecajem poljoprivrede. Tako da svako 10. radno mjesto ovdje dolazi iz agrara. 

Broj goveda je u padu, 2018. godine iznosio je 1.76 milijuna što je za 2% manje nego godinu ranije. Ukupna proizvodnja govedine u Škotskoj iznosi preko 765 milijuna eura. Područje njihovog uzgoja prostire se duž cijele zemlje, ali ipak najgušće je koncentrirano na jugozapadu. U siječnju ove godine (2019.) Škotska je imala oko 180.000 mliječnih krava.

I uzgoj svinja je u opadanju, tamo još od 1973. kada je zabilježen njen maksimum. U prošloj su godini Škoti proizveli 58.000 tona svinjskog mesa ukupne vrijednosti 98,6 milijuna eura. Isto tolika je vrijednost proizvedenih jaja, dok je vrijednost pilećeg mesa u 2018. bila na 66 milijuna eura. 

Prošle je godine (2018.) u Škotskoj bilo preko 6.5 milijuna ovaca, koje su ponajviše koncentrirane na sjeverozapadu i jugu zemlje. 

Velike farme žitarica su koncentrirane na istoku zemlje, a glavna ratarska kultura domovine viskija je ječam. 35% njene proizvodnje namijenjeno je proizvodnji slada, a ostatak se koristi za stočnu hranu.  

Zanimljiv je podatak da je većina sjemenskog krumpira za potrebe Velike Britanije (i izvoza) uzgojena u Škotskoj i to na površini od 27.400 hektara. Povrće je u 2018. uzgajano na površini od 18.900 hektara, a jagodičasto voće na 2.100 hektara. 

Alvie and Dalraddy Estates, Kincraig

Posjetili smo farmu Alvie and Dalraddy Estates iz mjesta Kincraig koja je inspirativan primjer diverzifikacije poslovanja. "Trenutno uzgajamo više turista nego ovaca“,  rekao je okupljenim novinarima iz 20-ak zemalja Europe kroz smijeh naš domaćin i dodao da imaju čak 1.000 kreveta za posjetitelje, od luksuznih smještajnih kapaciteta ladanjskih kuća do kamping parcela i brvnara. 

"S druge strane paralelno tradicionalno uzgajamo nešto preko 800 ovaca“, otkrio je simpatični upravitelj i suvlasnik imanja koje smo posjetili, Jamie Williamson. Osim turizma i stočarstva (ovce i goveda) na farmi proizvode i biomasu za vlastite potrebe, ali i za prodaju u okruženju (koju plasiraju u krugu od 60-ak kilometara). Također, Jamie iznajmljuje zemlju drugim tvrtkama u sklopu imanja, uključujući mrijestilište za ribe, dva kamenoloma te za različite aktivnosti namijenjene turistima: zip žice (zip line), streličarstvo, izlete quadovima, ekstremne sportove, hranjenje jelena, gađanje glinenih golubova, ribolov, izleti, paintball itd.

Jamie Williamson
Jamie Williamson

Pogledaj fotoprilog s gospodarstva Alvie and Dalraddy Estates, Kincraig 

Farma Garguston, Muir of Ord

Na obiteljskom gospodarstvu Garguston (Muir of Ord) farmer Mike Martin i sinovi Ali i Johnnie na 680 ha drže goveda, ali i uzgajaju sjemenski krumpir i žitarice. Njihova farma je jedna od samo 26 farmi u Velikoj Britaniji na kojoj se proizvodi sjemenski krumpir. Čak 33 varijeteta na cca 110 ha površine. Saznali smo kako uz Egipat, koji je najveće tržište za škotski krumpir općenito, Martinovi izvoze još i u Brazil, Izrael, Irak, Maroko, Kanarske otoke, Rusiju i Poljsku. 

Na 500 hektara uzgajaju ječam i zob, na 20-ak silažu, a preostalih 50-ak hektara su pašnjaci. Godišnje tove oko 400 goveda koja kupuju s cca 380 kg, a prodaju kad dosegnu težinu od 520 kg. Izuzev nešto nusproizvoda od industrije viskija, goveda hrane isključivo kombinacijom vlastitih proizvoda. 

Bogato iskustvo treće generacije ovih farmera ogleda se i u naglašenoj diverzifikaciji poslovanja koja osigurava stabilnost ukupnih prihoda i onda kada neka od grana poslovanja ima lošije pokazatelje. Primjera radi, danas je slučaj s niskom otkupnom cijenom mesa.

Otac i Sin Martin
Mike Martin i sin Ali 

Pogledaj fotoprilog s gospodarstva Garguston, Muir of Ord

Dingwall & Highland Marts, Dingwall

Dobili smo i detaljni uvid u tržište stoke, kroz poslovanje Dingwall & Highland Marts čija je posao aukcijska prodaja. Godišnje bilježe obrtaj od 25.000 goveda i 250.000 ovaca, a prema riječima aukcionara Paula Spencera tu zna biti vrlo živo: "Kada je dobar dan, kroz aukcijsku dvoranu s 250 sjedećih mjesta, udarcem aukcijskog čekića, vlasnika promijeni oko 15.000 ovaca i oko 2.000 goveda.“

Imaju i 5 satelitskih prostora za aukcijsku prodaju u drugim mjestima, a održavaju i 6-7 istih prodaja poljoprivredne mehanizacije što ovdje predstavlja ujedno i velike društvene događaje.

I oni obrađuju oko 200ha zemlje, proizvode biomasu, a u Frasers’ Auction Room koji se nalazi u sklopu kompleksa, provode tjedne aukcije antiknog i reprodukcijskog namještaja, kolekcionarskog pribora, porculana, knjiga itd. 

Aukcijsku dvoranu pokazao je Paul Spencer
Aukcijsku dvoranu pokazao je Paul Spencer

Pogledaj fotoprilog s Dingwall & Highland Marts

Diverzifikacija, iliti nikad sva jaja u istu košaru

Izazovi poljoprivrede vrlo su slični diljem globusa i od ovih farmera smo mogli čuti i nama poznate teme. Za razliku od nas oni danas imaju i još jednu značajnu glavobolju koja se zove "Brexit", jer velika neizvjesnost ovdje vlada od njegovog utjecaja na budućnost poslovanja ovih gospodarstava. Kakve će biti izvozne regule, što će biti s cijenama roba, velika je nepoznanica.

Ako bi saželi viđeno u Škotskoj svakako bi se mogli poslužiti onom narodnom mudrosti – "Nikad sva jaja u istu košaru“. Jer tko zna što sutra nosi.


Fotoprilog


Tagovi

Škotska Poljoprivreda Dingwall & Highland Marts Dingwall Garguston Muir of Ord Martin Garguston Alvie and Dalraddy Estates Kincraig


Autor

Mario Relatić

Više [+]

Suvlasnik Agrokluba. Deset godina radi s vodećim globalnim brandovima iz domene agrara. Voli sve internet alate koji pomažu prodaji, a tablice baš obožava.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB