Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisije metana
  • 08.11.2021. 18:00

Irska ima plan za smanjenje emisija štetnih plinova - i to bez smanjenja stada

Prema irskom klimatskom proračunu, sektor poljoprivrede mora smanjiti svoje emisije za 22 do 30 posto u odnosu na razine iz 2018. godine. Kako će to učiniti?

Foto: Despoitphotos/Kruwt
  • 304
  • 39
  • 0

Irska je vlada prošlog tjedna postavila klimatske ciljeve ključne za gospodarske sektore potrebne za smanjenje stakleničkih plinova u toj zemlji za 50 posto do 2030. godine. Kako piše reuters, za ispunjenje tog plana bit će im potrebno oko 125 milijardi eura javnih, ali i privatnih ulaganja.

Prema njihovom klimatskom proračunu, sektor poljoprivrede mora smanjiti svoje emisije za 22 do 30 posto u odnosu na razine iz 2018. godine. Energetski sektor ih mora smanjiti za 62 do 81 posto, a promet 42 do 50 posto.

Nakon što se prouče detalji, iduće bi se godine ti rasponi trebali zamijeniti specifičnim ciljevima.

U planu od 200 stranica se navodi oko tisuću mjera, uključujući cilj od milijun električnih vozila i rekonstrukciju 500 tisuća domova do 2030. Naime, čak bi pola milijuna ljudi umjesto osobnih motornih vozila trebalo koristiti bicikle, kretati se pješice ili javnim prijevozom.

Racionalnije korištenje gnojiva

Bespovratna sredstva, poticaji i porezi koristit će se za poticanje pojedinaca na ulaganje u klimatski prihvatljivu tehnologiju, dok će javnom sektoru biti zabranjena kupnja vozila i sustava grijanja na fosilna goriva.

"Većinu potrebnih ulaganja u ranije spomenutom iznosu osigurat će privatni sektor", kazao je novinarima tamošnji ministar okoliša, Eamon Ryan.

Do 80 posto proizvodnje električne energije trebalo bi dolaziti iz obnovljivih izvora i to veći dio iz vjetroelektrana, navodi se u planu. Međutim, u njemu ne stoji da će biti potrebno smanjenje proizvodnje stoke, inače glavnog izvora metana. No, pozvalo se stočare na bolju upotrebu gnojiva i hrane za životinje te upotrebu aditiva za stočnu hranu koji smanjuju emisije tog plina.

Premijer Michael Martin odbacio je studiju Irish Farmers Journala da bi smanjenje emisija za 30 posto tu zemlju koštalo 56 tisuća radnih mjesta rekavši da vjeruje da će mjere u industriji kao dio plana povećati zaposlenost.

Osim toga, Ryan je nedavno istaknuo i da će se poticati poljoprivrednike za sekvestraciju ugljika te prelazak na ekološku proizvodnju koja im može osigurati veći profit. "Vidjet ćete prirodnu diverzifikaciju te manje intenzivan sustav uz niže troškove i veću premiju", tvrdi irski premijer uz zaključak da tamošnja poljoprivreda tako može funkcionirati.


Tagovi

Irska Klimatski cilj Plan Emisije Metan Ugljik Stada


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]