Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 15.10.2008.

IPK Kandit želi preuzeti čepinsku Uljaru

  • 919
  • 45
  • 0

IPK Kandit preko jedne od IPK-ovih fikus tvrtki želi preuzeti čepinsku Uljaru. Ukratko je to sažetak priča koje se ovih dana uz razne varijacije o toj temi prepričavaju po kuloarima. IPK Tvornica ulja Čepin d.o.o. je jedina neprivatizirana tvrtka iz sustava bivšeg kombinata IPK Osijek d.d., a fikus tvrtka je Tvornica stočne hrane IPK TSH Osječanka d.d., trenutno u većinskom vlasništvu IPK
Kandita, a koja postoji samo na papiru, ima dva uposlenika i nema poslovnih aktivnosti.

U status vjerovnika IPK TSH Osječanka d.d. je, kako doznajemo, došla na temelju sudske presude i priznanja o dugovanju prema istoj u iznosu od 27 milijuna kuna od strane predsjednika Uprave IPK Osijek d.d. 2005. godine. Naime, IPK TSH Osječanka d.d. bila je izravni nositelj kredita u iznosu od 27 milijuna kuna za potrebe poslovanja IPK Ratarstva - stočarstva još 2001. godine a koji joj nikad nije vraćen, te je do sada taj dug s kamatama narastao na 45,5 milijuna kuna. Budući da je dug jedino moguće naplatiti ovrhom nad IPK Tvornicom ulja Čepin koja je, kako je već navedeno, jedina preostala neprivatizirana IPK-ova tvrtka, postoji bojazan da se provede privatizacija Uljare na način na koji se nije željelo te da bi sve skupa moglo imati štetne posljedice i za tvrtku i za njezine djelatnike.

Predsjednik Uprave IPK Osijek d.d. Drago Pleš na neki je način potvrdio ta kuloarska nagađanja, te istaknuo kako je točno da je u tijeku ovrha nad čepinskom Uljarom. - Ako se krene ovrhom u naplatu potraživanja nad udjelima u čepinskoj Uljari, smatramo da bi na taj način moglo doći do netransparentne privatizacije na koju ne bi mogli utjecati, a što ne bi bilo dobro, kaže Drago Pleš, te dodaje kako valja istaknuti da je i na krovnom društvu IPK Osijek d.d. ostao veliki dio neizmirenih obveza od tvrtki kćeri u iznosu od čak 70 milijuna kuna, a koja nisu osigurana i koje nije moguće naplatiti ni sa žiro-računa tih tvrtki ni iz njihove imovine. Pleš napominje kako je u protekle dvije godine, koliko je na čelu tog bivšeg kombinata, povećan temljeni kapital IPK Osijeka za 58 milijuna kuna, a u istom razdoblju uz redovito poslovanje podmirene su prema istim tim tvrtkama (IPK Kandit, Kandit Premijer, čepinskoj Uljari, nekim bankama i slično) obveze u iznosu od 20 milijuna kuna.

Ovrha od strane TSH, doznajemo, čepinskoj Uljari donosi i loš imidž kod banaka koje toj tvrtki kreditiraju otkup sirovina suncokreta i uljane repice. Pleš napominje i kako provođenje ovrhe ugrožava, otežava i koči predviđeni tijek privatizacijskih procesa.

- Već je poznato da čepinska Uljara i njezin potencijalni strateški partner, zagrebačka Zvijezda iz sustava Agrokora, izuzetno dobro surađuju i u tom smo kontekstu već uputili Vladi RH prijedlog oko početka pregovaranja vezano za privatizaciju, kaže Pleš.

O daljnjoj sudbini čepinske Uljare trebalo bi se, kako doznajemo, više znati danas za kada je zakazano ročište na Trgovačkom sudu. Kako je izjavio Slavko Babić, predsjednik Uprave IPK TSH Osječanke i jedan od najvećih malih dioničara, na sudu bi danas trebala biti utvrđena tržišna vrijednost poslovnih udjela IPK Tvornice ulja Čepin. - Mi smo za svaki oblik dogovora razrješenja te situacije. Cilj nam je i da Uljara nastavi razvoj, nađe strateškog partnera. Ako dođemo do vlasništva nad Uljarom također ćemo joj tražiti strateškog partnera jer je nama cilj da ona nastavi s radom i razvojem i da mi odblokiramo naš žiro-račun koji je šest godina u blokadi, kaže Babić te napominje kako egzistencija radnika neće biti ni na koji način ugrožena.

(Autor: Z. Rupčić)


Izvori

Glas Slavonije