Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Poljoprivreda
 • 01.11.2008.

IPA program EU - ruralni razvoj IPARD

 • 1.741
 • 85
 • 0

IPA je novi jedinstveni instrument predpristupne financijske pomoći državama kandidatkinjama za razdoblje od 2007. - 2013.godine, koji zamjenjuje instrumente PHARE, ISPA, SAPARD, CARDS.

Jedna od pet komponenti IPA programa je i Ruralni razvoj - IPARD, kojem su prioriteti:

 • poboljšanje tržišne efikasnosti i provedbe EU standarda,
 • pripremne aktivnosti za provedbu poljoprivredno-okolišnih mjera i LEADER-a,
 • razvoj ruralne ekonomije.

Jedan od prioriteta je (zgodnog naziva) LEADER (franc.skraćenica od „Liaison entre actions de développement rural“, veze među aktivnostima za razvoj ruralnog gospodarstva) je metoda mobiliziranja lokalnih ruralnih zajednica u izradi i sudjelovanju u strategijama ruralnog razvoja.

Opći cilj LEADER pristupa je promicanje ruralnog razvoja putem lokalnih inicijativa i partnerstva.
Ruralni razvoj Lijepe naše mora biti jedan od glavnih političkih i gospodarskih izazova sljedećeg desetljeća, te će rezultat gospodarskog i političkog razvoja uvelike ovisiti o sposobnosti upravljanja ruralnim resursima - ljudskim, kulturnim i prirodnim.

Ruralni prostor nije samo seoski prostor, već sva područja izvan gradskih aglomeracija te gospodarsko obilježje nije samo poljoprivreda već i ukupnost ostalih funkcija: rad, stanovanje, opskrba, obrazovanje, promet, korištenje slobodnog vremena, sport i rekreacija, turizam... Nije nužno držati se postojećih administrativnih granica općina/gradova/županija nego može i tradicijskih, prirodnih ili sličnih poveznica nekog područja.

Jedan od glavnih izazova je kako vratiti ljude i znanje u ruralna područja. Mogući odgovor je uvesti novi odgovarajući razvojni pristup - kombinaciju pristupa odozdo i odozgo, kontinuirano planiranje, međusektorsku suradnju i multidisciplinarni pristup što će reći da nam predstoji LEADER pristup. Moramo se umrežiti!

Načela LEADER pristupa:

 1. LOKALNI RAZVOJ TEMELJEN NA OSOBITOSTIMA PODRUČJA
 2. PRISTUP ODOZDO PREMA GORE
 3. PARTNERSKI PRISTUP (OSNIVANJE LOKALNIH AKCIJSKIH GRUPA=LAG)
 4. INOVACIJE
 5. INTEGRIRANI I MULTISEKTORSKI PRISTUP
 6. UMREŽAVANJE
 7. SURADNJA

I sad kad smo savladali teoriju, što nam slijedi, kako privući investitore u naše ruralne sredine?
Čekajući daljnje smjernice nadležnih ministarstva koje će nam propisati iduće korake u obuci za korištenje financijskih sredstava EU, već sada krenuti sa susjedima, rođacima, načelnicima/gradonačelnicima i inima koji žive u našoj sredini planirati što treba promjeniti u okolini da bi nam život bio bolji. Fokusirati se na osvješćivanje ljudi i edukaciju, zatražiti pomoć stručnih djelatnika u Razvojnim agencijama naših županija. Zajedničkim snagama načiniti projekt-e koji će zasigurno naći mjesto u jednom od predpristupnih fondova.