Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blaženka Mičević
  • 29.09.2015. 14:25

Inspekcijski nadzor nad zemljištem u zakupu!

17 tisuća ugovora o zakupu zemljišta Agencija za zemljište planira podvrgnuti kontroli poljoprivrednih inspekcija.

Foto: PIXSELL
  • 2.207
  • 392
  • 0

Od 1. siječnja sljedeće godine kreće kontrola provođenja gospodarskih programa nad poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske, najavljuje za Agroklub ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević.

Pod povećalom će se naći zemljište u vlasništvu države koje je prodano sadašnjim vlasnicima ili dano u dugogodišnji zakup korisnicima. Informacije o neprovođenju gospodarskih programa, koji su sastavni dio svih ugovora čiji je predmet državno poljoprivredno zemljište, u početku će se prosljeđivati poljoprivrednoj inspekciji koja sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu provodi inspekcijski nadzor. Namjera je da se i taj kontrolni dio posla prebaci na Agenciju.

Državno poljoprivredno zemljište pod povećalom!

Kreće kontrola gospodarskih programa

Aktualna situacija je takva da na terenu ima raznih malverzacija s poljoprivrednim državnim zemljištem koje je prodano ili dano u zakup. Zemljište se ne obrađuje, daje se u podzakup, gospodarskim programom predviđeno je podizanje trajnih nasada, a sade se povrtne kulture. To je samo dio crnog popisa stanja na terenu. Kontrola je bila slaba, funkcionirala je po principu dojave. Minus u njenom provođenju sigurno jest i nedostatan broj poljoprivrednih inspektora na terenu. Osobito je to slučaj u posljednje vrijeme kada su se inspektori djelom prebacili na kontrolu kultura prijavljenih u ARKOD-u i usporedbu podataka s robom kojom OPG-ovci prodaju na tržnici.

Svaka podružnica kontrolira 100 do 150 tisuća ha

"Mi ćemo pročešljati sve ugovore i s našim saznanjima ići prema inspekciji. Agencija osniva podružnice koje će biti zadužene i za taj dio posla. Svaka podružnica kontrolirat će 100 do 150 tisuća hektara. Već imamo podružnicu u Osijeku, Slavonskom Brodu, Križevcima i u Pazinu. Na redu je osnivanje podružnice na jugu u Dalmaciji. Još razmišljamo hoće li biti samo jedna u Splitu ili ćemo osnovati više njih", kaže ravnateljica Mičević te dodaje:

Agencija za zemljište centralno tijelo kontrole

"Naš cilj je da Agencija bude centralno tijelo koje će obavljati sav posao oko državnog poljoprivrednog zemljišta, pa tako i osigurati provođenje gospodarskih programa. Ako dajemo zemljište u zakup, da i kontroliramo njegovu upotrebu. Nije realno za očekivati da samo poljoprivredno inspekcija može pokriti 700.000 hektara na terenu, koliko bi trebalo biti u funkciji", kaže Mičević. Kontrolama na terenu prethodi trenutačna aktivnost Agencije, a to je stvaranje baze ugovora svih korisnika poljoprivrednog državnog zemljišta, bilo da se radilo o prodaji ili zakupu.

Koliko je zemljišta u funkciji?

"U bazi će biti evidentirani svi ugovori potpisani od kada je stupio na snagu prvi Zakon o poljoprivrednom zemljištu 1991. godine. Neposredno uz to, povukli smo bazu svih uplata što se tiče raspolaganja od 2005. koje postoje u FINA-i. Podatke uparujemo da vidimo koliko ima dugovanja. Znat će se imenom i prezimenom tko duguje zakup, tko nikada nije plaćao, s kim ugovore treba raskinuti, koje tvrtke su otišle u stečaj ili ugašene a još uvijek imaju ugovore o zakupu. Do sada je evidentirano 17.000 ugovora. Radi se o ogromnom poslu i očekujemo da ćemo za dva tjedna biti gotovi. Osim što ćemo imati informacije o plaćanju i podlogu za kontrolu, dobit ćemo konačno podatak koliko je državnog poljoprivrednog zemljišta u funkciji", kaže Mičević.

Natječaji pune državni proračun

U Agenciji su do sada imali uspjeha prilikom uvođenja reda u zamućenu vodu zvanu poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH. Samo što su stavili pod kontrolu natječaje za isto, povećali su prihode u državni proračun za 81% u odnosu na prijašnje stanje. U prvih šest mjeseci 2014., naplata od raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem u državni proračun bila je 55 milijuna kuna, a u prvih šest mjeseci 2015. naplata od raspolaganja u državni proračun iznosila je 101 milijun kuna što je za 81% više.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Državno zemljište Zakup Zakon o zemljištu Blaženka Mičević ARKOD OPG Poljoprivredna inspekcija Ugovori o zakupu Kontrola Tržnice Osijek Slavonski Brod Split Križevci Pazin Podružnice


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]