Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Press konferencija
  • 30.09.2014. 15:30

Inovativna rješenja za održivu poljoprivredu

Godišnja PRESS konferencija tvrtke Bayer CropScience tradicionalno se održava u rujnu u sjedištu tvrtke u Monheimu, Njemačka.

  • 497
  • 21
  • 0

Prema svemu što su novinari iz cijelog svijeta mogli čuti na održanoj godišnjoj PRESS konferenciji tvrtke Bayer CropScience, može se zaključiti da su u Bayeru vrlo optimistični kada je u pitanju budućnost razvoja poljoprivrednog tržišta, a odlučni realizirati značajne investicije u području novih rješenja za održivu poljoprivredu.

"Očekujemo da će svjetsko tržište poljoprivrednih inputa, zaštitnih sredstava te sjemenskog i sadnog materijala, sa 50 milijardi € koliko je bilo 2008. godine, narasti na oko 100 milijardi € do 2020.", prognozira Liam Condon - izvršni direktor Bayer CropScience-a. Condon je istaknuo da je profesionalizacija poljoprivrede jedan od ključnih pokretača razvoja tržišta na srednji i dugi rok, a navodeći kao razlog rastuću potrebu za održivim poljoprivrednim rješenjima. Bayer Cropscience tu prepoznaje svoju ulogu ključnog čimbenika koji će doprinijeti omogućavanju održivog rasta u poljoprivrednom sektoru, koji će rezultirati koristima i za proizvođače i za društvo. Pomažući proizvođačima da proizvedu visokokvalitetnu, sigurnu i zdravu hranu za konzumente diljem svijeta, Bayer daje svoj doprinos boljem životu za sve.

Nastavak značajnih investicija u inovativna rješenja

Liam Condon
Liam Condon, CEO u tvrtki Bayer CropScience

2013. godine, Bayer CropScience pokrenuo je trogodišnji investicijski ciklus od 2.4 milijarde €, od kojih će značajan dio biti usmjeren u segment istraživanja i razvoja te širenje vlastitih pogona. Potražnja poljoprivrednih proizvođača za inovativnim proizvodima u segmentu zaštite bilja, kao i visoko prinosnom sjemenskom materijalu usmjerava kompaniju na daljnje investicije u istraživanje i razvoj. Shodno tome, u slijedećih nekoliko godina će upravo u taj segment svog poslovanja, Bayer CropScience investirati oko milijardu € godišnje.

Poljoprivredni proizvođači diljem svijeta neprestano se suočavaju sa novim izazovima koji su prijetnja sigurnosti hrane, što naglašava potrebu za inovativnim proizvodima u poljoprivredi. Kao primjere Condon navodi razarajuće učinke citrus greening bakterije na plantažama naranči SAD-a, koja utječe na dramatično smanjenje zaliha ovog voća, pogoršanje slanosti tla u nekim područjima Južne Azije na kojima se uzgaja riža te rastući jaz produktivnosti u proizvodnji pšenice. Inovativnim rješenjima Bayer pomaže proizvođačima prevladati izazove poput navedenih: integriranim pristupom pomoću novih kemijskih i bioloških rješenja za spas plantaži naranče, kreirajući sortu riže koja je dvostruko tolerantnija na slanost tla od postojećih, a koja je najavljena za lansiranje na tržište u Indiji tijekom 2016.

Vrlo važan fokus istraživanja i razvoja u narednom periodu su i poboljšane sorte pšenice. Bayer CropScience je 2010. godine ušao u proizvodnju najvažnije svjetske kulture - sjemena pšenice, zajedno sa vodećim australskim istraživačkim institutom CSIRO. Prema tada kreiranom 10-godišnjem planu, definirano je da će tvrtke investirati 1.5 milijardu € do 2020. u istraživanje i razvoj novih rješenja kada su u pitanju sjeme i zaštita pšenice. Danas tvrtka ima sedam uzgojnih postaja za pšenicu u najznačajnijim područjima za uzgoj ove kulture diljem svijeta, a planirano je da prodaja prvog sjemena započne slijedeće godine na području Istočne Europe. Hibridi sa poboljšanim prinosom očekuju se nakon 2020., a ta je činjenica samo još jedan dokaz da Bayer CropScience, kao i na druge segmente svog poslovanja, tako i na ovaj sa sjemenskim materijalom, gleda dugoročno.

Društveni dijalog - preduvjet uspješnih inovacija u poljoprivredi

Da bi inovacije u poljoprivredi bile uspješne, u kompaniji smatraju da je potrebna veća razina transparentnosti o tome koje one koristi isporučuju prema društvu. Upravo zbog toga se planira intenzivirati javna rasprava o potrebi i koristi od znanosti i inovacija u poljoprivredi te o prilikama i izazovima moderne poljoprivrede. U mnogim područjima svijeta se izobilje hrane uzima zdravo za gotovo, ali sustav je krhak i kontinuirano treba inovacije i podršku društva kako bi se osiguralo dovoljno hrane za cijeli svijet. Kao jedan od primjera Condon je naveo novu online platformu (farmingsfuturedialog.com), svojevrstan forum za diskusije o poljoprivrednim temama. Nadalje, sa tzv. Bayer Forward Farming - modelom poljoprivrednih gospodarstava, tvrtka također nudi priliku za dublji uvid u najbolje prakse rješenja održive poljoprivrede.

Kao najveći svjetski izazov, Liam Condon navodi procjenu da će 2050. na planeti živjeti više od 9 milijardi ljudi. U cilju da se na vrijeme osigura budućnost i dostatnost hrane za svjetsko stanovništvo, Bayer u taj proces želi uključiti i inspirirati mlade ljude nazivajući ih liderima budućnosti, koji će kroz "Poljoprivredni obrazovni program" učiti o hrani i poljoprivrednoj proizvodnji. Program se sastoji od nekoliko projekata, uključujući posjete pogonima tvrtke i stjecanju praktičnih uvida o modernoj održivoj poljoprivredi, stipendije dizajnirane tako da budu podrška studentima s pionirskim idejama u poljoprivredi, međunarodne razmjene za mlade lidere koji su zainteresirani za razmjenu ideja i otvoreni dijalog o poljoprivredi itd.

Iz svega navedenog se može zaključiti da potražnja za inovativnim rješenjima u poljoprivredi od strane poljoprivrednih proizvođača/poduzetnika u poljoprivredi postoji, da je njihova svrha učiniti bavljenje poljoprivredom održivim te da je u ovom trenutku upravo potraga za takvim rješenjima, ono što tvrtku Bayer Cropscience vodi prema naprijed.


Tagovi

Bayer Cropscience Press konferencija Liam Condon Investicije Inovacije Održiva poljoprivreda


Partner

U kojim slučajevima bacate hranu u svom kućanstvu?

46


Glasova: 4

Kada ostane od ručka, a nitko neće pojesti kasnije 8,7%

Glasova: 8

Prođe joj rok trajanja ili se pokvari 17,4%

Glasova: 0

Previše hrane kupimo i ne možemo sve pojesti 0,0%

Glasova: 20

Otpatke od hrane iskoristimo za kompost i(li) damo psima, kokama, svinjama... 43,5%

Glasova: 14

Ne bacamo hranu 30,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da u... Više [+]