Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Remont IMT-a
  • 22.04.2023. 13:30

IMT 577: Najveći problem su mjenjač i kočnice?

Traktor IMT 577 posjeduje brojne vrline, ali i on ima svoje "slabe točke". Što je sve popravio/promijenio ispričao je majstor Slavoljub Kolarski.

Foto: Slavoljub Kolarski
  • 4.078
  • 369
  • 0

Jedan od zanimljivijih IMT traktora je 577, prvenstveno jer ima i prednju vuču pa je samim tim i malo kompliciranija izvedba i remont od nekih drugih IMT modela. Zbog svoje kvalitete i dan danas se koristi, ali traktor, kao i svaki stroj na svijetu, ima i svojih mana, "dječjih bolesti". U ordinaciju kod majstora iz Crepaje kod Pančeva u susjednoj Srbiji Slavoljuba Kolarskog, stigao je jedan iz 1992. godine.

Zamajac i mjenjač

Vozači, prema riječima ovog majstora, promjene lamelu koja strada, ali zamajac (kotač zamašnjak) se ukopa i napravi riseve, pa se mora obraditi, a također strada i potisna ploča od kvačila. Na zamajcu se jasno vide linije kako se ukopao i da bi se on izravnao, metalostrugar ga mora poravnati da se uklope i naliježuća površina i površina gdje naliježe kvačilo.

Kod ovog modela je bio oštećen i mjenjač, na kome se jasno vidi stanje u kojem su zupčanici četvrte i pete brzine. Okrunjeni i oštećeni zubi, a i na spojnici se također vide oštećenja, jer se dogodilo da se razletio neki ležaj ili slično, nakon čega je zub naišao na odlomljene dijelove.

Okrunjeni zubi mjenjača

"Silne opiljke (sitni otpaci nastali struganjem metala, op.a.), bilo da je od ležajeva ili nekog drugog elementa iz mjenjača, bez obzira što ima filter, hidraulična pumpa povuče, a oni mogu napraviti havariju na poklopcu od cilindra hidraulike", kaže naš sugovornik i dodaje da se zbog toga mora mijenjati.

Pumpu je isto rastavio u komadiće i oprao je, a nafta u kojoj pere elemente je takozvana D2, koje još ima u malim zalihama i koja je bolja, jer je, kako kaže, masnija.

Bijela pumpa

IMT 577 pored klasične ima i pomoćnu, takozvanu "bijelu pumpu" koja služi za kipanje. Na ovom primjerku se rupa, koja treba biti kružnog oblika, izdeformirala, pa je sada ovalnog. Tu je opet na red došao metalostrugar koji je morao popraviti - opet ju napraviti kružnom. Ako se pogriješi kod takvih stvari, pumpa se iskosi i može doći do jako velikih oštećenja. 

Kanal stvoren struganjem kućišta pumpe i zavareni planetarni zupčanik od strane nestručne osobe

"Uslijed dugogodišnje eksploatacije dolazi do popuštanja klinova koji drže pumpu u kućištu diferencijala, dolazi do klimanja koji stvaraju deformaciju na toj rupi i tako se stvara rupa ovalnog oblika. To se zna čuti jer pumpa sve vrijeme skače, ali vjerojatno nitko nije reagirao na vrijeme", kaže i dodaje da je "skakanjem" pumpe gore-dolje došlo i do naslanjanja njenog nosača na reduktor, gdje ga je zaparala i gdje se stvorio kanal, lijepo vidljiv, bijele boje. Kućište je bilo konstantno naslonjeno i strugalo ga je.

Bočni reduktor i podizna ramena

Kod rastavljanja bočnog reduktora, prilikom vađenja osovine, rasuli su se ležajevi. Također su se i na diferencijalu primijetili oštećeni zubi. Kao takav, može se vratiti, traktor bi išao, ali ih je bolje zamijeniti zbog mogućnosti veće štete.

Stavljao je i novu osovinu podiznih ramena od podiznih hidraulika. Što se dogodilo staroj?

"Ona radi godinama gore-dolje, kada radi hidraulika. Ima dvije čahure sa svake strane i gumice između, pa se vremenom mesingane čahure oštete i krene curiti ulje."

Zupčanik rikverca i igličasti ležajevi

Zupčanik rikverca obično izvadi nakon što opere kućište. Zbog čega? Unutra ima preko 50 igličastih ležajeva, a da bi se zupčanik zamijenio, potrebno je prvo izvući osovinu. Na njemu su iglice poredane u krug, a ne drži ih ništa - nema kaveza. Igličasti ležajevi su malih gabarita, sitni i postavljeni su tu jer nose vrlo velika promjenjiva udarna radijalna opterećenja. Pored kardanovog vratila, ima primjenu i na drugim pokretnim dijelovima strojeva. 

"Kada se kupe novi, namažu se tovatnom strojnom mašću i onda se prstima slažu. Kada se gura osovina, treba paziti da ne ispadne neka iglica", kaže Kolarski i dodaje da je to jako kompliciran posao i da ga kao takav, uvijek ostavi za kraj. 

Remont IMT-a 542: Koje greške poljoprivrednici prave i kako ih ispraviti?

"Koristim američke ležajeve Timken, jer su jako kvalitetni. U zlatna vremena IMT je samo kvalitetne ležajeve ugrađivao, nekada se nađe ruski, ali većinom su bili Timkenovi", kaže ovaj majstor.

Najslabije točke

Kao najslabije točke, Kolarski je pored mjenjača izdvojio i kočnice.

Kod mjenjača uglavnom strada glavno vratilo, a kočnice jednostavno blokiraju. Između kočionih diskova postoji pet kuglica, koje imaju svoje kanale. Oni se namažu strojnom mašću i dok god klize - oni koče. Čim se s uljem od kočnica "ispere", procuri pomoćni cilindar, kuglice zahrđaju i krene blokirati.

Sklapanje mjenjača

"Za sve modele, od 558, 560, 567 i drugih, od 1994. godine su izbacivali rješenja s mokrim kočnicama, kojim su neutralizirali navedeni problem", kaže Kolarski i dodaje da su se do tada proizvodili samo oni s klasičnim kočnicama i da po želji vlasnika, on ugrađuje i mehaničke.

Originalni dijelovi - veliki problem

Kolarski sve što može popraviti - popravi, a svi stari dijelovi koji su zamijenjeni se odlažu u jednu kutiju i vraćaju vlasniku. Na ovom modelu je mijenjao nosače kabine, stavljao je nove cijevi za kočnice, a zamijenjen je i glavni kočioni cilindar. Također je zamijenjena i desna poluosovina, zbog puknutog zuba. Zapravo, sve je na ovom modelu radio osim prednje vuče i motora.

Kolarski navodi da je nabava originalnih dijelova veliki problem

Ali, navodi i da je nabava dijelova veliki problem, jer se teško nalaze oni originalni iz IMT-a. Konkretno je naveo primjer da segmenti volana ne postoje i da ih nitko ne pravi. On sav remont radi sam i nada se da će se u budućnosti nešto promijeniti po tom pitanju.


Fotoprilog


Tagovi

IMT 577 Remont traktora Remont IMT-a Zamajac D2Bela pumpa Remont pumpe Bočni reduktor Igličasti ležajevi Mokre kočnice Mjenjač Rezervni dijelovi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva