Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda u fokusu
  • 09.09.2013.

Ima li izlaza?

Nedavni prosvjedi seljaka vjerojatno su samo najava težih gospodarskih prilika za primarne poljoprivredne proizvođače, ali i prerađivačku industriju.

  • 548
  • 61
  • 0

Poljoprivreda i ruralni prostor na području Vukovarsko-srijemske županije, tema su tematske sjednice Županijske skupštine te županije koja će se u utorak, 10. rujna održati u Vinkovcima s jednim ciljem, kako bi se javnosti još jednom skrenula pozornost na teško stanje u kojem se nalazi poljoprivreda, selo i seljaštvo, ali i nadležnima u državnoj vlasti poslala poruka o neizbježnoj propasti slavonskog sela, ukoliko se ne promijeni shvaćanje o značaju poljoprivrede kao okosnice gospodarskog razvoja Hrvatske.

Nemoguće je očekivati da hrvatska poljoprivreda bude konkurentna, kako količinama tako i cijenama. Ona može biti konkurentna raznovrsnošću i kakvoćom. I to bi trebala biti najveća zadaća onih koji zastupaju (ili određuju) interese hrvatskoga sela i seljaka, smatraju u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Dugo godina, poljoprivreda je bila samo proizvodnja hrane. No, postizanjem dostatnosti proizvodnje, najprije u zemljama EU, a potom i drugim gospodarski jakim zemljama svijeta, poljoprivreda si je priskrbila i druge zadaće. A to su proizvodnja energije, čuvanje okoliša i niz postupaka vezanih uz seoski prostor s ciljem očuvanja i unapređenja sela te društvenih, kulturnih i tradicijskih vrijednosti.

Valja se podsjetiti kako primarna poljoprivredna proizvodnja čini 18 posto u ukupnim prihodima gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije, 10 posto u broju tvrtki u županiji i na koncu 14 posto ukupno zaposlenih, te ako njima pridodamo i 2.127 obveznika doprinosa koji ih plaćaju kao OPG ili obrti u poljoprivredi vidljivo je da oni čine skoro petinu ukupno zaposlenih. S druge strane, na nacionalnoj razini te su brojke višestruko manje pa tako primarna poljoprivredna proizvodnja čini oko 3 posto u ukupnim prihodima nacionalnoga gospodarstva, 3 posto u broju tvrtki i isto tako i 3 posto u ukupnom broju zaposlenih. "Očito je da su državni problemi četiri, pet pa i šest puta manji, no tražimo uvažavanje i daleko veću skrb za seosku ekonomiju, za seosko stanovništvo i za seoski prostor", poručuju u pripremi sjednice Županijske skupštine iz Vukovarsko-srijemske županije.

Nedavni prosvjedi seljaka vjerojatno su samo najava težih gospodarskih prilika za primarne poljoprivredne proizvođače, ali i prerađivačku industriju. Nedvojbeno je da su pred hrvatskom poljoprivredom i selom, općenito vrlo veliki izazovi. No, o problemu koji je još uvijek u nastajanju trebalo je već prije, a poglavito sada treba znati više i tražiti mu rješenja. Mogu li se i hoće li se ona pronaći i u vinkovačkoj županijskoj vijećnici, teško je za reći. Sličnih tematskih sjednica nije da nije već bilo. A gdje smo, tu smo. Stoga teško je za očekivati i da bi ova mogla nešto drastično polučiti, ali nikada nije zgorega upozoriti na probleme u toj djelatnosti. Ponekada ne preostaje ništa drugo nego samo govoriti, govoriti i govoriti, pa možda netko nešto bude i čuo. I nešto i učinio. Živi bili pa vidjeli!


Tagovi

Poljoprivreda Selo Seljaštvo Skupština Vukovarsko-srijemska županija Sjednica Izazovi Seoska ekonomija


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]