Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 26.03.2017. 18:00

Ignoriranje klimatskih promjena vrlo opasno

Direktor EEA (European Environment Agency) Hans Bruyninckx ističe da će klimatske promjene trajati desetljećima, a kakve će biti njihove posljedice, ovisi o primjeni sporazuma o smanjenju emisije plinova s efektima staklenika na svjetskoj razini.

Foto: Phil Jackson / Flickr
  • 1.539
  • 87
  • 0

Europske regije se zbog klimatskih promjena suočavaju s rastom razine mora i ekstremnim vremenskim prilikama, poput češćih i intenzivnijih vrućina, poplava, suša i oluja. Na to je, kako prenosi portal EurActiv, u najnovijem izvješću upozorila EEA (European Environment Agency).

Kako je istaknuo direktor EEA Hans Bruyninckx, klimatske promjene će trajati desetljećima. Kakav će biti njihov utjecaj uvelike će ovisiti o primjeni sporazuma o smanjenju emisije plinova s efektima staklenika na globalnoj razini, kao o usvajanju strategije i politike prilagođavanja radi smanjenja opasnosti od ekstremnih klimatskih promjena.

Europa podijeljena na 7 bio-geografskih regija

EEA je Europu podijelila na 7 bio-geografskih regija i navela s kakvim specifičnim posljedicama i klimatskim promjenama će se suočiti svaki od njih.

Prema predviđanjima ove Agencije, južna i jugoistočna Europa bit će takozvane "vruće točke" klimatskih promjena jer se tu očekuju najveće posljedice. To će za posljedicu imati veći rizik od suša, pa samim tim i manje prinose poljoprivrednih kultura.

Klimatske promjene ostavljaju posljedice na ekonomiju i ljudsko zdravlje

U izvještaju EEA upozorava da promjene klime predstavljaju opasnost za bioraznolikost na kopnu i moru i dodaje da se mnogim biljnim i životinjskim vrstama mijenja životni ciklus. Sve to nepovoljno utječe i na područje ekonomije, kao što su poljoprivreda, šumarstvo i ribolov. Kako je navedeno, ekstremne vremenske prilike pogodovat će širenju zaraznih bolesti što će se odraziti i na zdravlje ljudi.

Agencija je pozdravila dosadašnje uložene napore zemalja i vlada da se prilagođavanje promjenama klime uvede u državne politike, ali je naglasila da to nažalost nije dovoljno, te da na ublažavanju posljedica klimatskih promjena u budućnosti treba raditi još više.

Foto: Phil Jackson / Flickr


Izvori

EurActiv


Tagovi

Klimatske promjene Efekt staklenika Europa Hans Bruyninckx Suša Zdravlje Bolesti Politika


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?