Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 26.03.2017. 18:00

Ignoriranje klimatskih promjena vrlo opasno

Direktor EEA (European Environment Agency) Hans Bruyninckx ističe da će klimatske promjene trajati desetljećima, a kakve će biti njihove posljedice, ovisi o primjeni sporazuma o smanjenju emisije plinova s efektima staklenika na svjetskoj razini.

Foto: Phil Jackson / Flickr
  • 1.541
  • 87
  • 0

Europske regije se zbog klimatskih promjena suočavaju s rastom razine mora i ekstremnim vremenskim prilikama, poput češćih i intenzivnijih vrućina, poplava, suša i oluja. Na to je, kako prenosi portal EurActiv, u najnovijem izvješću upozorila EEA (European Environment Agency).

Kako je istaknuo direktor EEA Hans Bruyninckx, klimatske promjene će trajati desetljećima. Kakav će biti njihov utjecaj uvelike će ovisiti o primjeni sporazuma o smanjenju emisije plinova s efektima staklenika na globalnoj razini, kao o usvajanju strategije i politike prilagođavanja radi smanjenja opasnosti od ekstremnih klimatskih promjena.

Europa podijeljena na 7 bio-geografskih regija

EEA je Europu podijelila na 7 bio-geografskih regija i navela s kakvim specifičnim posljedicama i klimatskim promjenama će se suočiti svaki od njih.

Prema predviđanjima ove Agencije, južna i jugoistočna Europa bit će takozvane "vruće točke" klimatskih promjena jer se tu očekuju najveće posljedice. To će za posljedicu imati veći rizik od suša, pa samim tim i manje prinose poljoprivrednih kultura.

Klimatske promjene ostavljaju posljedice na ekonomiju i ljudsko zdravlje

U izvještaju EEA upozorava da promjene klime predstavljaju opasnost za bioraznolikost na kopnu i moru i dodaje da se mnogim biljnim i životinjskim vrstama mijenja životni ciklus. Sve to nepovoljno utječe i na područje ekonomije, kao što su poljoprivreda, šumarstvo i ribolov. Kako je navedeno, ekstremne vremenske prilike pogodovat će širenju zaraznih bolesti što će se odraziti i na zdravlje ljudi.

Agencija je pozdravila dosadašnje uložene napore zemalja i vlada da se prilagođavanje promjenama klime uvede u državne politike, ali je naglasila da to nažalost nije dovoljno, te da na ublažavanju posljedica klimatskih promjena u budućnosti treba raditi još više.

Foto: Phil Jackson / Flickr


Izvori

EurActiv


Tagovi

Klimatske promjene Efekt staklenika Europa Hans Bruyninckx Suša Zdravlje Bolesti Politika


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]