Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Električni traktor
  • 11.04.2016. 17:30

Idvorsky električni traktor - rješenje iz Srbije

Ovaj model posebno je zanimljiv za proizvođače organske hrane, jer električni traktor ne zagađuje ni zrak ni zemlju.

  • 1.442
  • 71
  • 0

Električni automobili već su postali uobičajena pojava na cestama, a što je sa traktorima?

U susjednoj Srbiji pozabavili su se i ovom inovacijom. Naime, srpski start up tim plasirao se sa svojom idejom Idvorsky Electric Tractor u polufinale natjecanja GIST Tech-I gdje će imati priliku putem globalnog online glasanja plasirati svoju ideju u finale.

Finalisti će biti u mogućnosti boriti se za početni kapital u fnalu koje se održava u okviru globalnog summita poduzetnika 2016 GES (2016 Global Entrepreneurship Summit), a čiji će domaćini biti Sveučilište Stanford i predsjednik SAD-a Barack Obama.

Traktor za održivu budućnost

Tim se sastoji od tri inženjera elektrotehnike, Dalibora Markovića, Nikole Popova i Ivana Jovanova, a natječu se u kategoriji Ideja. Jedini zahtjev bio je naglasak na lokalni problem, koji kasnije može imati i globalni pozitivni utjecaj pa otud i ideja za električni traktor.

Poljoprivreda je iznimno važna gospodarska grana u Srbiji i njezin razvoj je od strateškog interesa. To su prepoznali i ovi mladi ljudi koji su odlučili doprinijeti njenom razvoju ovim održivim rješenjem. Prosječan traktor u Srbiji je star oko 20 godina, troši puno goriva i time poskupljuje sam proces proizvodnje. Ova nova verzija bila bi ekonomski isplativija, a zadržao bi radne performanse.

Ovaj model posebno je zanimljiv za proizvođače organske hrane, jer električni traktor ne zagađuje ni zrak ni zemlju. I dok punjenje rezervoara traktora sada košta oko 60 eura, punjenje električne baterije koštalo bi skoro 10x manje.

Traktor je dobio ime po Mihajlu Idvorsky Pupinu, srpskom znanstveniku, izumitelju te profesoru na Sveučilištu Columbia koji se bavio temama slobodne energije i elektromagnetskih fenomena. Prema riječima članova ovog inovativnog tima, na ovaj način htjeli su odati priznanje Pupinu.


Tagovi

Egzotično povrće Neobične mahunarke Lima grah Azuki grah Mungo grah Mnogocvjetni grah


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer