Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aplikacija
  • 03.12.2021. 07:30

I prodaja stoke ulazi u digitalno doba? Potrebna samo aplikacija

Životinje se u Austriji sada mogu prodavati i na dražbi putem nove aplikacije, što bi trgovanje trebalo podići na višu, ekološku razinu.

Foto: Facebook/viehworld
  • 238
  • 61
  • 0

Vrijednost aukcijske prodaje goveda samo u Austriji iznosi 77 milijuna eura, a na njemu se trguje sa 60 tisuća grla, većinom u za to namijenjenim halama. Stoka se dan prije mora pripremiti kako bi se na dražbi pokazala u svom punom sjaju, a u dvoranama se najčešće drži vezana. Potom ih vlasnici izlažu i pokazuju te uzimaju ponude.

Međutim, taj je postupak stresan ne samo za životinje već i za poljoprivrednike. Takvu se situaciju željelo promijeniti novom aplikacijom Viehworld koja je na tržištu od rujna ove godine. U roku od samo dva mjeseca već je osvojila šest tisuća poljoprivrednika koji se bave konvencionalnim ili ekološkim uzgojem, a koristi ju i mnoštvo trgovaca stokom.

Ondje se mogu kupiti ili prodati goveda i to u samo nekoliko klikova. Plan je osnivača da se aplikacija uskoro proširi i za svinje, ovce, koze i konje. 

Funkcionira tako da korisnici učitaju podatke uključujući i fotografije i videozapise te lokaciju kako bi ih potencijalni kupci bolje našli, ali svi imaju posebnu identifikaciju (AMA ID) kako ne bi mogli varati.

Aplikacija je besplatna, a pet posto prihoda od prodaje ide tvrtki kreatoru. Iz tog razloga, navode iz ovog start-up-a, ne postoje ni članarine niti bilo kakve naknade.

Prema inovatorima, ona omogućuje kupnju stoke u blizini, a svaki ušteđeni kilometar prilikom prijevoza životinja ima pozitivan učinak na njihovu razinu stresa. "Budući da se prodajom putem aplikacije skraćuju transportne rute, rizik od bolesti životinja drastično opada", naglašava veterinar i jedan od osnivača ove tvrtke, Wolfgang Schiessl. Osim toga, napominje da se tako štedi farmerovo vrijeme, ali i novac.

Dodao je da sve navedene prednosti daju ogroman doprinos održivosti, kao i zaštiti potrošača, ali i klime jer se smanjuju emisije ugljikovog dioksida (CO2) zbog kraćih transportnih ruta.

Saznajte kako izgleda ova aplikacija:

 


Tagovi

Aplikacija Prodaja stoke Dražba Digitalizacija Viehworld Aukcija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰