• Komarci
  • 20.08.2019. 13:30

I oni imaju svoj dan: Danas je Svjetski dan komaraca

Nije baš da nam se slavi taj dan, ali da, i naporni, krvožedni komarci (komarice!), imaju svoj dan...

Foto: Pixabay/skeeze
  • 143
  • 61
  • 0

Danas je Svjetski dan komaraca. Vjerovali ili ne, ali i ti naporni kukci koji su nas posebice vo ljeto izludili (a nije i da ih sad nema), imaju svoj dan. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Svjetski dan komaraca obilježava se 20. kolovoza, u spomen otkrića engleskog doktora Ronalda Rossa, koji je 1897. utvrdio kako su ženke komarca Anopheles vektor za parazita iz roda Plasmodium, odgovorne za bolest malariju te je prenose među ljudima.

Od 30-ih godina prošlog stoljeća svake se godine na taj datum održavaju događanja u Londonskoj Školi higijene i tropske medicine.

"Sposobnost prijenosa zaraznih bolesti komarce svrstava među najsmrtonosnije životinje na svijetu, s višemilijunskim smrtnim ishodima svake godine. U današnje vrijeme rasta temperatura, urbanizacije, globalizacije te povećanja populacije, kako ljudske tako i komaraca, važno je istaknuti komarce kao potencijalne vektore za prijenos zaraznih bolesti i izbijanje epidemija. Na globalnoj razini prvenstveno se radi o bolestima poput malarije, chikunguye, zika virusne infekcije, dengue i groznice zapadnog Nila.

Napasni komarci: Kako se zaštititi i smanjiti im broj?

Na području Hrvatske pronađena je 51 vrsta komaraca, no samo je manji broj onih koje mogu biti vektori za pojavu epidemija arbovirusnih infekcija. Procesi globalizacije kao što su intenzivirana migracija ljudi i transporta roba te klimatske promjene rezultirale su porastom oboljelih od bolesti koje prenose komarci", navodi HZJZ


Tagovi

Komarci Svjetski dan komaraca Kukci Zaraza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi